SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (V)

(22.12.2022) – Senzacija se dogodila.

U prvoj utakmici naše grupe u Montevideu, 14. jula 1930, na stadionu Centralni park, pred 24.059 gledalaca, sudio Urugvajac Tehada, Jugoslavija je pobedila Brail sa 2:1.


Tog dana kada je savladan Brazil, na prostoru tada Kraljevine Jugoslavije se pričalo – Bog te video, naši pobedili Brazil. Ima i jedna druga izreka, ali je ova pristojnija. Taj trenutak je ostao upisan u istoriji državnog tima, kao jedna od ukupno dve pobede zabeležene protiv čuvenog protivnika. Ne znamo da li su Brazilci potcenili naše igrače, ali za devet minuta već je bilo 2:0 za Jugoslaviju. Već tada smo imali dvojicu internacionalaca pošto su Ljubiša Stefanović i Ivica Bek nastupali za francuski Set.


U 21. minutu tada osamnaestogodišnji Aleksandar Tirnanić dao je prvi, a malo kasnije i iskusni Ivica Bek drugi gol u utakmici. Publika je bila oduševljena i zdušno navijala za nas. Brazilci su se teško vratili u igru i samo su preko Preginja smanjili na 2:1 u 63. minutu.

Ostalo je zapisano za sva vremena da su Brazil pobedili: Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović i Branislav Sekulić. Selektor je bio Boško Simonović.


Trijumf Jugoslavije protiv Brazila odjeknuo je širom sveta, posebno Evrope i Južne Amerike. Na krilima senzacionalnog rezultata, naši fudbaleri su odigrali još jednu sjajnu utakmicu protiv Bolivije, opet na Centralnom parku pred 18.306 gledalaca. Bez obzira što protivnik nikada nije do tada zabeležio pobedu u međunarodnim duelima i što je objektivno bio slabiji, nije smelo da dođe do opuštanja. Bolivijci su se srčano branili sat vremena, ali su poklekli za sedam minuta. Prvo ih je načeo Bek u 60, da bi Marjanović u 65 i opet Bek u 67. minutu doneli siguran trijumf već viđenom polufinalisti Svetskog kupa. Konačnih 4:0 u duelu Jugoslavija – Bolivija postavio je Vujadinović pet minuta pre kraja.


U trećoj utakmici naše grupe Brazil je pobedio Boliviju takođe sa 4:0, ali bez rezultatskog značaja, pošto je samo prvi iz grupe, to jest Jugoslavija sa dve pobede, išla dalje.


U preostalim utakmicama nije bilo iznenađenja. Urugvaj je jedva dobio Peru sa 1:0, ali je zato Rumuniju, koja je savladala Peruance sa 3:1, prilično lako savladao sa visokih 4:0, postigavši sve golove u prvom poluvremenu. U poslednjoj grupi dominirali su Amerikanci. Za njih su nastupala šestorica Engleza pa su lako pobedili i Paragvaj i Belgiju sa po 3:0, a izvesni Jenki Patenod je drugi igrač koji je zabeležio hettrik na prvenstvu.


Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: JUGOSLOVENSKI FUDBALSKI KLUBOVI / DRAGIŠA KOVAČEVIĆ