SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (VII)

(24.12.2022) – Jugoslavija je sjajno počela polufinalni duel Svetskog prvenstva 1930. protiv domaćina. Vujadinović je doveo našu ekipu u vođstvo od 1:0 u 6. da bi u 12. minutu sudija Rego poništio čist gol Moši Marjanoviću. Pedro Sea je izjednačio sedam minuta kasnije.

-Bez obzira na sve nastavili smo u istom tempu … Onda se dogodilo nešto neverovatno. Loptu koja je otišla pored našeg gola dočekao je jedan od dežurnih policajaca i vratio u teren. Ne verujem da je imao nekakve posebne loše namere …

Jednostavno, učinio je to da lopta ne bi otišla na mrežu kojom je bio pokriven kanal oko terena, verujući da će naš golman Milovan Jakšić tu loptu da degažira… Možda je i igrač Urugvaja u to verovao i tek onako, iz šale, uputio loptu u gol. Sudija je taj gol priznao!? Tu je, nažalost, bio početak kraja – pričao je kasnije Đorđe Vujadinović.

Anselmo je doveo domaće u vođstvo sa 2:1 i naši su tu već počeli da padaju. Treći gol dao je isti igrač da bi u nastavku Iriarte i dva puta Sea doneli previsoku i potpuno nezasluženu pobedu olimpijskim šampiona. Pitanje je kako bi se završilo polufinale da su Jugosloveni poveli sa 2:0, ali to je bila nemoguća misija, jer je Urugvaj već bio projektovan kao prvi svetski prvak.

U drugom polufinalu Argentina je istim rezultatom, 6:1 (Monti, Skopoli, Stabile 2, Pesel 2), pobedila SAD, koji su počasni gol dali u 89. minutu preko Brauna.

Finale pokazuje tu strast po kojoj su stanovnici ove dve zemlje i poznati.

U finalu Olimpijskih igara 1928. Argentinci su izgubili sa 2:1, a sada su brodovima prelazili La Platu ka Montevideu sa pokličima Pobeda ili Smrt. Krenulo ih je oko 15.000, ali je malo ko ušao na stadion, pošto su kapije otvorene u 8 sati ujutru, već u podne je ušlo svih 93.000 gledalaca pa su kapije zatvorene, a meč je počeo u 15.00 sati.

Belgijski sudija doneo je solomonsku odluku oko lopte sa kojom je trebalo da se igra. Pošto je svako hteo da se igra sa svojom, Langenus je odlučio da se u prvom poluvremenu igra sa argentinskom, a u drugom sa urugvajskom loptom. I stvari su se tako i kretale. Posle prednosti Argentine od 2:1, Urugvaj je preokrenuo rezultat u nastavku i pobedio sa 4:2. Domaći su tako postal prvi svetski prvaci u fudbalu i dobili su pehar Žila Rimea.

31. jul određen je za nacionalni praznik u Urugvaju, a besni Argetinci tog dana su kamenovali urugvajsku ambasadu u Buenos Airesu. Najefikasniji strelac na šampionatu sa 8 golova bio je Argetinac Stabile, a njegov saigrač Fransisko Varaljo je najdugovečniji učesnik finala i preminuo je u 100. godini (1910 – 2010).

Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – JUGOSLOVENSKI FUDBALSKI KLUBOVI / DRAGIŠA KOVAČEVIĆ