SREBRNA MEDALJA ZA LAZARA KOVAČEVIĆA

(22.11.2023) – Srpski reprezentativac Lazar Kovačević osvojio je srebrnu medalju u gađanju vazdušnom na finalnom turniru Svetskog kupa u Dohi.

Kovačević je drugi put u karijeri učestvovao na finalu SK. Prošle godine u debiju u Kairu je bio deseti.

Strelac Jagodine 92 je do danas imao jednu pojedinačnu medalju na turnirima Svetskog kupa. Prošle godine, osvojio je zlato u Bakuu, a izborio je i jedno srebro u miksu i bronzu u timskoj konkurenciji.

Naš reprezentativac je u finale turnira u Dohi ušao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama, u kojima je pogodio 630,1 krug. Najprecizniji je bio Japanac Naoja Okada sa 632,0. U finalu su gađala petorica Evropljana i tri Azijata, a među onima koji se nisu našli među osam najboljih bio je aktuelni svetski prvak Viktor Lindgren (Švedska).

Početak finala nije najavljivao da Kovačević može do medalje, jer posle pet hitaca je bio sedmi. Međutim, kako je takmičenje odmicalo, Kovačević je gađao sve bolje i bolje. Nizao je „jake“ centre i postepeno napredovao u izuzetno kvalitetnom finalu. Svi strelci su gađali odlično, pa se svaka greška i malo slabiji hitac skupo plaćao.

Međutim, Kovačević nije mnogo grešio i korak po korak se približavao vrhu. Već posle 10.hica izbio je na peto mesto, potom na četvrto, a posle 18. hica (od ukupno 24), bio je na čelu plasmana. U tom trenutku u konkurenciji za medalje ostala su četiri strelca – Kovačević, zatim lider na svetskoj listi Zalan Pekler (Mađarska), olimpijski prvak i svetski vicešampion Haoran Jang (Kina) i Čeh Jirži Privratski. Razlike u rezultatima su bile izuzetno male i sve je još uvek bilo otvoreno.

Najsigurniji u završnici bio je Pekler. Osvojio je zlato, opravdao ulogu favorita i potvrdio prvo mesto na ovogodišnjoj svetskoj rang listi. Kovačević, koji je pred Dohu bio 24. na listi, je za Mađarem zaostao 0,8 krugova. Bronza je pripala Privratskom. Čeh je pred Dohu držao 16. poziciju na listi.

Bez odličja, na četvrtom mestu ostao je Haoran Jang. Peti je bio Japanac Okada, najprecizniji u kvalifikacijama, koji je do polovine finala čvrsto držao čelnu poziciju…

Za finale Svetskog kupa se pripremam dva, tri meseca. Od sredine septembra, kada je završen kvalifikacioni ciklus i potvrđeno da ću učestvovati u Dohi, u potpunosti sam se fokurisao na finale Svetskog kupa. Intenzivan rad se isplatio. Takmičenje je bilo izuzetno kvalitetno, svi finalisti su potvrdili da su u dobroj formi, odlično su gađali, pa su nijanse odlučivale. Činjenica da sam u tako jako konkurenciji uspeo da dođem do medalje mi daje mnogo razloga za zadovoljstvo. Ne žalim puno za zlatom, ispred mene je ostao samo favorit Pekler. Medalja na finalu Svetskog kupa je za mene veliko ohrabrenje za budućnost – kazao je Kovačević, koga u poslednjih par sezona trenira jedan od naših najuspešnijih strelaca Stevan Pletikosić, osvajač olimpijske bronze u Barseloni 1992.

Kovačević će u medalju dobiti sutra, jer proglašenja pobednika u svim disciplinama prva tri dana će biti održana u četvrtak uveče. U četvrtak niko od srpskih strelaca ne izlazi na vatrenu liniju. Naši reprezentativci učešće na finalu Svetskog kupa završavaju u petak, kada će se Teodora Vukojević takmičiti u trostavu. Vazdušna puška, muškarci: 1. Zalan Pekler (Mađarska) 251,2, 2. Lazar Kovačević (Srbija) 249,4, 3. Jirži Privratski (Češka) 229,5… Kvalifikacije: 1. Naoja Okada (Japan) 632,0…4. Kovačević 630,1…

FOTO: SSS