SRPSKE JUNIORKE PRVAKINJE EVROPE U “TRIO TROSTAVU”

(3.6.2024) – Niz medalja za srpsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu
malokalibarskim oružjem u Osijeku nastavljen je i sedmog dana. Ženska juniorska selekcija Srbije, u sastavu Emilija Ponjavić, Aleksandra Havran i Anja Knežević, osvojila je zlatnu medalju u disciplini „Trio trostav“. To je četvrto odličje za naš tim na EP u Osijeku (treće u juniorskom delu programa).

Srpske juniorke su od početka takmičenja bile u vrhu. Posle prve faze, gađanja tri puta po 15 metaka u kvalifikacijama, Srbija je bila druga sa 1.315 krugova. U polufinalu je zabeležila krug manje, ali to je bio najbolji rezultat ove faze takmičenja, pa se sa prvog mesta plasirala u meč za zlato.

Rival u duelu za prvo mesto našeg timu bila je selekcija Nemačke. Ove dve selekcije su potvrdile da su trenutno najbolje, jer, u subotu, u ekipnom takmičenju u trostavu (zbir rezultata pojedinačnih kvalifikacija), Nemačka je osvojila zlato, a Srbija srebro.

U meču za zlato „Trio trostava“, Emilija Ponjavić je gađala iz ležećeg, Anja Knežević iz klečećeg, a Aleksandra Havran iz stojećeg stava.

Većim delom duela izgledalo je da će Nemice doći do još jednog zlata, ali Srbija je napravila veliki preokret u finišu.

Nemačka je odlično počela. Nizala je skoro savršene hice. Dobila je prve tri serije, povela sa 6:0, a potom i sa 8:2. Tada je trener srpskog tima Saša Iker morao da traži tajm-aut, ali nije prekinuo seriju Nemica, koje su stekle deset poena prednosti (12:2). Međutim, tajm-aut je imao „odloženi efekat“, jer posle 12. poena rivalki, Srpkinje su ušle u sjajan ritam. Nadmašile su protivnice u tri uzastopne serije i smanjile na 8:12. Tada je usledio tajm-aut nemačkog tima, posle koga su juniorke Nemačke dobile seriju malom razlikom povele sa 14:8 i samo dva poena su ih delila od zlata. Međutim, naše reprezentativke su imale sjajan finiš. Bile su preciznije od Nemačke u sledeće četiri serije dramatičnog duela i došle do zlata pobedom od 16:14.

Muški juniorski Srbije je u disciplini „Trio trostav“ zauzeo osmo mesto. Sastav Aleksa Rakonjac, Petar Erdei i Đorđe Savić je u kvalifikacijama zauzeo četvrto mesto, ali u polufinalu je bio osmi i ostao bez borbe za medalju.

Reprezentacija Srbije puškom je danas završila učešće na šampionatu u Osijeku. Do kraja EP, u naredna tri dana, Srbiju će predstavljati tri juniorke u takmičenjima sport pištoljem, Marta Novović, Olga Stojanović i Nađa Martinović.

FOTO: SSS