SRPSKE SREDNJOŠKOLKE OSVOJILE BRONZU NA SP U ODBOJCI

(29.4.2024) – Beograd je ponovo bio centar sveta. Ovog puta za srednjoškolce iz 29 država, koji su od 19. do 28. aprila učestvovali na Svetskom prvenstvu u odbojci. U čak osam dvorana igrani su mečevi, a u glavnom gradu Srbije je boravilo oko 1.000 dečaka i devojčica, uz profesore i članove delegacija. Najvažnije je da u ženskoj konkurenciji bronzana medalja ostaje u Srbiji.

Devojčice 13. Beogradske gimnazije posle sjajnih partija u svojoj grupi i pobeda u osmini finala (Danska) i četvrtfinalu (Kina) poražene su  polufinalu od reprezentacije Kineskog Tajpeha, da bi u duelu za bronzu snage odmerile Srbija 1 (devojke iz Gimnazije Branko Radičevič iz Stare Pazove) i Srbija 2 (devojke iz 13. Beogradske gimnazije). Posle vrhunskog meča, Srbija 2 je pobedila sa 2:1, uz veliko slavlje na tribinama, roditelja i drugara iz škole, koji su ih bodrili tokom šampionata.

Iza nas je još jedan spektakl za pamćenje. Kada vidimo nasmejane srednjoškolce, koji danas kreću na aerodrom, prepuni pozitivnih utisaka, tada smo posebno zadovoljni. Hvala državi Srbiji i gradu Beogradu, bez čije pomoći ne bi uspeli da organizujemo ovoliki broj mečeva i da sve protekne u najboljem mogućem redu. Posebno smo radosni i osvojenom medaljom kod devojaka. Obe naše ekipe bile su zaista fantastične u svim mečevima. Dečaci nisu imali sreću u žrebu, dobili su najteže rivale i nisu uspeli da prođu grupi. Ali su i oni pokazali da imaju dobar tim.

Posebno ističem i Veče Nacija, tradicionalni skup na takmičenjima školskog sporta, kada se na jedan drugačiji način u dvorani predstavljaju zemlje učesnice. Tu se stiču poznanstava za ceo život. Idemo dalje, Beograd je pokazao da je grad sporta, po ko zna koji put. Tako će biti i dalje, a mi se već od sutra pripremamo oko organizacije daljih školskih događaja – istakao je Željko Tanasković.

Inače Srbija je imala dva predstavnika na SP, po odobrenju Tehničke komisije ISF, jer je u ženskoj konkurenciji neposredno pred početak SP od dolaska odustala Crna Gora. 13. Beogradska gimnazija prihvatila je poziv i sjajno su se snašle na takmičenju. Za bronzane devojke Srbije nastupile su: Elena Kovačević, Mila Sakić, Ivona Ivezić, Anđela Drobnjak, Tamara Slavković, Iva Torić, Sofija Savić, Ljubica Okolišanov, Teodora Dacić, Jana Petrović, Anja Đorđević i Dunja Bojović. Sa klupe su ih predvodili profesori Predrag Filipović i Aleksandar Popović.

U finalu devojaka Francuska je slavila protiv kineskog Tajpeha 3:0. Kod dečaka Iran je pobedio Nemačku 3:0. Mečevi za treće mesto i finala u obe konkurenciji igrali su se u hali Master, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Kod dečaka bronzu je osvojila Turska. Medalje su delili Antonio Hora (potpredsednik  Svetske federacije školskog sporta – ISF) i Željko Tanasković i Boris Tomić (predsednik i generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije).

FOTO – ISF