SRPSKI ATLETSKI SAVEZ PROGLASIO NAJUSPEŠNIJE U 2021. I 2022. GODINI

Istorija srpske atletike zlatnim slovima biće ispisana na stranicama koje budu oslikavale takmičarske sezone 2021. i 2022. Kao nikada do sada zabeležen je rezultatski bum, padali su rekordi, nizale se medalje, magija srpskih asova na bojnim poljima “kraljice sportova” širom meridijana jačala je iz meseca u mesec i odašiljala nam pozitivne vesti o uspesima srpske atletike kojom se ponosimo.

Svu rezultatsku raskoš koju smo doživeli od naših atletskih vedeta dodatno je obogatio najveći sportski događaj ikada održan u našoj prestonici, Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani koje je dobilo najviše ocene I proglašeno za najuspešnije ikada.

Tokom tri dana uzbudljive akcije u Beogradu, u Srbiji, od 18. do 20. marta, takmičilo se 129 ekipa, a u finale su se plasirali sportisti iz 59 zemalja (57 zemalja se borilo za medalje u 2017. godini). Postavljeno je sedam rekorda šampionata i 17 rekorda regionalnih asocijacija. Ukupno 31 zemlja osvojila je medalje, od kojih je 20 osvojilo zlato, uključujući i naciju domaćina.

Zlatne dane srpske atletike koje smo doživeli u protekle dve godine i koji su trasirali blistavu budućnost ovog sporta Srpski atletski savez obeležio je svačanom ceremonijom u prostorijama kompanije Comtrade na kojoj su proglašeni najuspešniji takmičari u 2021. i 2022. godini.

Brojne zvanice pozdravio je predsednik SAS, Veselin Jevrosimović:

„ Želim da vas sve pozdravim ispred Srpskog atletskog saveza. Spojili smo dodelu za 2021. i 2022. godinu, jer nismo bili u mogućnosti zbog pandemije korona virusa da organizujemo dodelu za 2021. godinu, pa smo odlučili da spojimo dodelu nagradada za ove dve godine. Pre nego što pređemo na dodelu, ne mogu da se ne osvrnem na dve uspešne godine, možda i najuspešnije u istoriji Srpskog atletskog saveza. Prošle sezone je bila kruna naše atletike, imali smo dva fantastična prvenstva, Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani u Beogradu, koje je proglašeno za najbolje dvoransko prvenstvo ikada, kako po gledanosti, tako i po rezultatima, imali smo titulu Ivane Vulete, ali i dva svetska rekorda i Beograd je u martu bio centar celog sveta.

Jevrosimović je istakao ponos zbog rezultata srpskih atletičara na Evropskom prvenstvu, a najavio je još bolje rezultate u budućnosti.

– Takođe smo imali najuspešnije Evropsko prvenstvo, gde smo se vratili sa četiri osvojene medalje, a ja kao predsednik mogu da budem ponosan na naše atletičare, jer je ovo kruna dugogodišnjeg rada, koji je počeo da daje rezultate. Ponosan sam i na rezultate mlađih selekcija, jer nikada nismo imali talentovanije atletičare u mlađim kategorijama, ako budemo nastavili da ulažemo u tu decu, za tri do četiri godine nećemo imati četiri medalje, nego petnaest. Siguran sam u to, Srbija je na putu da postane svetska atletska sila – poručio je prvi čovek Srpskog atletskog saveza, zatim se zahvalio i sponzorima i svima koji su pomogli srpskoj atletici.

– Zahvaljujem se svima koji su pomogli da srpska atletika bude ovde gde je danas, zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi republike Srbije, Ministarstvu sporta, Olimpijskom komitetu i predsedniku Božidaru Maljkoviću, takođe zahvaljujem Ministarstvu Vojske i Ministarstvu policije. Zahvalio bih se i našim glavnim sponzorima, kompaniji Voda voda, kompaniji Comtrade, Sava osiguranju i kompaniji “Joma”, kao i kompaniji Dunav osiguranje koja nam je u ključnom momentu pomogla za Svetsko atletsko prvenstvo, čiji su sponzor bili – zaključio je Jevrosimović.

Prvi deo programa dodeljene su plakete najuspešnijim atletičarima za 2021. godinu:
-najuspešnija mlađa pionirka Vasiljković Tara
–najuspešniji mlađi pionir Kostić Sergej
-najuspešniji stariji pionir Sekulić Gregor
-najuspešnija starija pionirka Murić Saima
-najuspešnija mlađa juniorka Vilagoš Adriana
-najuspešniji mlađi junior Stranić Jovan
-najuspešnija starija juniorka Ilić Ivana
-najuspešniji stariji junior Tomić Aleksa
–najuspešnija mlađa seniorka Lukić Anja
–najuspešniji mlađi senior Bibić Elzan
–najuspešniji senior Sinančević Armin
-najuspešnija seniorka Vuleta ivana

Trofej profesora Aleksandra Petrovića za najuspešnijeg trenera dobio je Goran Obradović iz AK Vojvodina Novi Sad, a za najuspešniji atletski klub proglašen je AK Crvena Zvezda Beograd.


Nakon prvog dela programa, kratko smo se prisetili svega što je obeležilo 2022. godinu, a posebno najvećeg atletskog dogadjaja u istoriji Srbije – Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22. Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković se obratio prisutnima nakon što je pušten video sa Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu 2022. godine. Emocije su ga ponele, pa je nakon toga održao iskren govor, u kojem je apelovao na finansijsku pomoć srpskoj atletici, kako bi se nastavilo sa još boljim rezultatima.

– Mnogo mi je teško da pričam, jer i sami vidite, ovo je bio najveći sportski događaj u istoriji Srbije, nikada veći događaj nije bio na teritoriji Srbije, bilo je 130 zemalja sveta, 100 zemalja je otkupilo direktan prenos, a u odloženom prenosu je gledao ceo svet, imali smo tri svetska rekorda, pre toga smo imali dvoranski miting u Beogradu nedelju dana ranije, gde smo takođe imali svetski rekord. Srbija je tih dana bila sportski centar sveta. Engleski komentator je na kraju rekao, čuli ste i sami. Engleski komentator, a oni traže dlaku u jajetu, ali ovde nisu imali šta da kažu. Nažalost, u Srbiji to nije prošlo onako kako smo očekivali – počeo je Branković i nastavio:

– Moram da konstatujem, atletika je u protekloj godini bila sigurno najbolji sport, osvojili smo 17 medalja na velikim takmičenjima, četiri medalje samo na jednom takmičenju na EP u Minhenu, a srpska atletika je čekala evropsku medalju od 1990. do 2007. Ja moram da se zahvalim sponzorima koji su nam pomogli da ovaj događaj izgleda ovako kako su izgledali, nema ih puno, to su Dunav, Telekom, Comtrade, Grad Beograd, naravno država Srbija je najviše pomogla. Srpska atletika nije ista posle 2017. godine kada je organizovan najbolji evropski događaj u atletici, kao i sada 2022. godine kada je bio najbolji događaj na svetskom nivou.

– Verujem da ćemo preko Ministarstva sporta dobiti sredstva da ovu decu izvedemo na pravi put, da Srbija u Parizu ima četiri kandidata za olimpijsku medalju, ako nam budu verovali, siguran sam da ćemo u Los Anđelesu tu cifru da dupliramo. Ali, atletika nije više jeftina, skup je sport i potrebno nam je mnogo veće ulaganje da to postignemo. Ako do sada nismo stekli poverenje, ne znam kada ćemo. Ali, ono što me plaši, to je odnos naše krovne organizacije, niko se nije pojavio ispred Ministarstva sporta, stolica je prazna, a uredno su dobili poziv na vreme. Jer ako država Srbija nema računa da pomaže ovakvu srpsku atletiku, onda sam ja na pogrešnom putu.

Posebne plakete uručene su institucijama i sponzorima koje su pružale podršku tokom prethodnih godina i učestvovale u organizaciji Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Sekretarijat za sport – grad Beograd, Crveni krst Srbije, direktor prof. Dr. Dragan Radovanović, Akademija strukovnih studija beograd, odsek Visoka zdravstvena škola, predsednik Akademije Dr sci. med. Danijela Pecarski, Ministarstvo odbrane, Vojnomedicinska akademija, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, direktorka dоc. dr Vеricа Јоvаnоvić, MUP, Sektor za organizaciju sportskih priredbi – Dragan Mijatović, MUP, Odeljenje za zaštitu ličnosti i kontradiverzionu zaštitu – Milena Sekulić, Bezbednosno-informativna agencija, odeljenje Novi Beograd  – Radomir Perović , SCHENKER doo, Aerodrom Nikola Tesla, Comtrade, Dunav osiguranje, Telekom, VodaVoda, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, Sava osiguranje.

Za sam kraj dodeljene su plakete najuspešnijima u 2022. godini i to po kategorijama:
-najuspešnija mlađa pionirka Stošić Jana
–najuspešniji mlađi pionir Radisavljević Andreja
-najuspešniji stariji pionir Ćatović Aldin
-najuspešnija starija pionirka Rajić Maša
-najuspešnija mlađa juniorka Topić Angelina
-najuspešniji mlađi junior Nisić Miloš
-najuspešnija starija juniorka Vilagoš Adriana
-najuspešniji stariji junior Vidojković Bogdan
–najuspešnija mlađa seniorka Bukvić Marija
–najuspešniji mlađi senior Kijanović Boško
–najuspešniji senior Sinančević Armin
-najuspešnija seniorka Vuleta Ivana

Za najuspešnijeg trenera plaketu je dobio Goran Obradović iz AK Vojvodina Novi Sad, a za najuspešniji atletski klub proglašen je AK Vojvodina, Novi Sad.

IZVOR/FOTO: SRPSKI ATLETSKI SAVEZ