“SRPSKI SPORTISTI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA” – Milica Mandić

Mnogi srpski sportisti su proneli slavu našeg sporta i na najbolji mogući način reprezentovali našu državu na najznačajnijim sportskim takmičenjima širom sveta. Ipak, pored Svetskih i Evropskih prvenstava, najviše se pamte osvojena odličja i ostvareni rezultati na Olimpijskim igrama, koje predstavljaju svetsku smotru sporta, a održavaju se tek na svake četiri godine. U redovima koji slede Vam predstavljamo jednog od najuuspešnijih srpskih olimpijaca kada su u pitanju pojedinačni sportovi.

Milica Mandić je, bez sumnje, najuspešnija srpska taekvondistkinja do sada. Ova tridesetogodišnjakinja je članica taekvondo kluba „Galeb“. Pored toga što je višestruka državna šampionka, Milica je i jedna od najuspešnijih taekvondistkinja sveta svih vremena. Međunarodne uspehe je ostvarivala takmičeći se na Mediteranskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Spisak njenih osvojenih medalja je pozamašan: Mediteranske igre – kategorija preko 67 kg, srebro (Mersin 2013.); Evropsko prvenstvo – kategorija do 73 kg, srebro (Mančester 2012, Baku 2014, Montre 2016, Sofija 2021.); Svetsko prvenstvo – kategorija do 73 kg, bronza (Kjengdžu 2011.), zlato (Mudžu 2017.).

Olimpijske igre predstavljaju poseban odeljak u profesionalnoj sportskoj karijeri Milice Mandić. Učestvovala je na trima Olimpijskim igrama – London 2012, Rio de Žaneiro 2016. i Tokio 2021. godine. Na prvim svojim Olimpijskim igrama održanim u Londonu 2012. godine osvojila je zlatnu medalju postavši olimpijska šampionka u kategoriji preko 67 kg. Na sledećim Olimpiskim igrama održanim u Rio de Žaneiru 2016. godine je ostala bez medalje ali je zato sve „naplatila“ ove godine u Tokiju postavši, po drugi put u karijeri, olimpijska pobednica u kategoriji preko 67 kg. Ispostaviće se da su Olimpijske igre u Tokiju i poslednje u karijeri Milice Mandić, koja je, neposredno po završetku istih, objavila kraj profesionalne karijere.

Pored osvojenih medalja, ova rođena Beograđanka je dobitnica i mnogih drugih priznanja, među kojima se posebno ističu sledeća: „Zlatna značka“ Sporta (2012.), Najbolja sportistkinja po izboru OKS (2012, 2017.), Nagrada grada Beograda (2012.), Majska nagrada (2013.), Sportista godine po izboru USNS (2012.) i tako dalje.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.