SRPSKI SREDNJOKŠOLCI PETI U SKOPLJU

(22.6.2023) – Evropsko prvenstvo za srednjoškolce u košarci, održano u Skoplju, uspešno je završeno. Uz učešće sedam država (Srbija, Makedonija, Češka, Crna Gora, Republika Srpska, Bugarska i Francuska) po prvi put u istoriji organizovana je EP u ovom uzrastu. Organizatori su bili Evropska federacija za školski sport i Makedonski savez za školski sport. Osvajači medalja: Dečaci: 1. Makedonija I, 2. Češka, 3. Crna Gora. Devojčice: 1. Češka, 2. Republika Srpska, 3 Makedonija. 

Srbija čije je boje branila beogradska Gimnazija Prestiž  nastupila je u konkurenciji dečaka. Na kraju pobedom nad selekcijom Makedonija II (69:45) osvojeno je peto mesto. 

– Kada se sumiraju utisci zaključujemo da sa pravom možemo reći da nismo imali sreće u žrebu. Iz naše grupe Makedonija i Češka su prošle dalje i na kraju igrale i finalni meč. Naši mladići su na kraju ubedljivo pobedili u utakmici za peto mesto i zadovoljni se vraćamo kući. Ovo je za sve jedno veliko iskustvo. Uz mečeve, deca su se družila, upoznali su nove prijatelje. Videli su lepi grad Skoplje. Jedan dan je bio rezervisan i za Veče nacija, kada su svi učesnici pričali o svojim gradovima,  svojoj zemlji i predstavili neke od običaja. Idemo dalje, vreme je za raspust – istakao je Kiro Andreev, profesor informatike, koji je bio šef delegacije našeg tima. 

Takmičenje su otvorili Željko Tanasković (predsednik ESSF), Pero Antić (nekadašnji NBA as) i Naumče Mojsovski (direktor Agencije za mlade i sport Severne Makedonije). Na takmičenju je bio i Slobodan Đurić, generalni sekretar Beogradske asocijacije za školski sport. 

FOTO – SSSS