STRELCI IDU NA OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE U RIO

(6.4.2024) – Sedmoro reprezentativaca Srbije učestvovaće na svetskom olimpijskom kvalifikacionom turniru vazdušnim i malokalibarskim oružjem koji krajem naredne sedmice počinje u Rio de Žaneiru. Stručni štab SSS je odredio sastav u koji je uvrstio četiri takmičarke i tri takmičara puškom.

U timu su: Teodora Vukojević („Čika Mata“), Andrea Arsović (Partizan), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Milutin Stefanović („Čika Mata“).

U svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po dve olimpijske kvote, za koju će konkurisati reprezentativci čak 75 država. Organizacioni komitet je objavio da je prijavljeno 469 takmičara.

Damir Mikec je otkazao učešće, sa bratom i trenerom Goranom je odlučio da propusti takmičenje i nastavi opravak od povrede podlaktice. Dosta bolje se oseća – prenosi sportski direktor SSS Dragan Marković, uz koga će u stručnom timu u Riju biti selektor za pušku Dragan Donević, treneri Stevan Pletikosić i Milan Armuš. Naši strelci će se za plasman na OI boriti u četiri discipline.

Turnir u Riju počinje u petak, 12. aprila takmičenjima pištoljem, a nadmetanja puškom startuju 14.aprila, kvalifikacijama i finalom miks parova. Od 15. do 19. aprila biće održana pojedinačna takmičenja puškom. Za razliku od većine streljačkih takmičenja kvalifikacije i
finala u pojedinačnim disciplinama neće biti održana u istom danu.

Poslednje kvote biće raspodeljene na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku, krajem maja i početkom juna. Po završetku EP će biti poznato i koji strelci će učešće na OI obezbediti na osnovu svetskih rang lista. Samo po jedan takmičar/takmičarka u svakoj disciplini će dobiti kvotu prema plasmanu na listi. Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama će učestvovati 340 strelaca, 20 manje nego u Tokiju pre tri godine.

FOTO – STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE