SUTRA STARTUJE FINALE SVETSKOG KUPA U STRELJAŠTVU

(20.11.2023) – U Dohi sutra počinje takmičenje koje okuplja krem svetskog
streljaštva. Glavni grad Katara je domaćin je finala Svetskog kupa.

Srbiju će predstavljati četvoro strelaca: Damir Mikec (vazdušni pištolj), Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Teodora Vukojević (MK puška trostav) i Lazar Kovačević (vazdušna puška). Uz strelce su treneri Jelena Arunović, Goran Mikec i Stevan Pletikosić, svojevremeno osvajač dve medalje na finalu SK.

Finale Svetskog kupa možda nije najznačajnije takmičenje sezone. Svetsko prvenstvo ima veću težinu. Rezultati i plasmani na turniru u Dohi se neće računati za olimpijske kvalifikacije. Međutim, na strelištu u glavnom gradu Katara će se pojaviti najbolji od najboljih ove godine.

Na finale SK plasirali su se osvajači medalja na Svetskom prvenstvu i po 12 najbolje plasiranih na ovogodišnjim rang listama Svetskog kupa, ne računajući strelce koji su se na SP u Bakuu popeli na pobedničko postolje. U svakoj disciplini učestvovaće po 16 takmičara, jer sem kvalifikovanih, pravo učešća ima i jedan reprezentativac iz zemlje domaćina.

Praktično nema autsajdera. Skoro svi učesnici su ozbiljni kandidati za medalje.

Damir Mikec, lider na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj, se za turnir u Dohi plasirao kao svetski vicešampion. Ostali naši strelci su se kvalifikovali na osnovu plasmana na listama sastavljenim prema rezultatima u ovogodišnjem ciklusu Svetskog kupa. Arunovićeva je vizu za Dohu izborila kao petoplasirana na listi za vazdišni pištolj. Teodora Vukojević je devetoj, a Lazar Kovačević na desetoj poziciji u svojim disciplinama.

Prethodno finale Svetskog kupa održano je 2019. Zbog pandemije koronavirusa naredne godine nije bilo turnira. Umesto finala SK, 2021. i 2022. je, po sličnom formatu i sistemu kvalifikacija održan Kup predsednika. Na prošlogodišnjem Kupu predsednika, Damir Mikec je osvojio zlato, a Zorana Arunović srebro. Njih dvoje prvi od srpskih strelaca startuju u Dohi. Takmičenja vazdušnim pištoljem na programu su u utorak. Lazar Kovačević će se vazdušnom puškom takmičiti u sredu. Teodora Vukojević će MK puškom iz trostava gađati u petak.

FOTO: SSS