SVEČANO OTVOREN 54. MEĐUNARODNI VELEMAJSTORSKI TURNIR ZA ŠAHISTKINJE

(8.5.2023) – U svečanoj sali Matematičke gimnazije u Beogradu, danas je zvanično  otvoren 54. Međunarodni velemajstorski turnir za šahistkinje u organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a koji će biti održan u periodu od 8. do 14. maja.

Ovaj turnir smatra se  jednim od najvažnijih takmičenja u kalendaru Šahovskog saveza Beograda, s obzirom na to da se održava već 54 godine i po tradiciji spada u jedan od tri najduža turnira u Evropi.

Na svečanom otvaranju su se prisutnima obratili predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić i član veća Opštine Stari grad, Nedeljko Jovanović.

Pre obraćanja učenica Matematičke gimnazije Jelisaveta Srdić, otpevala je himnu Republike Srbije, nakon čega je usledio minut ćutanja za stradale u OŠ “Vladsilav Ribnikar” i u okolini Mladenovca.

– Drago mi je da smo se svi ovde okupili povodom početka 54. Međunarodnog velemajstorskog turnira za šahistkinje. Hvala svima koji su došli. Šah je plemenita veština i našu decu  treba da učimo da se bave sportom, a pogotovo šahom, jer je plemenit. Da šahom izrastaju u prave ljude, da ih sklonimo sa ulice. Mi smo i započeli kampanju vraćanja šaha u škole. Još jednom se zahvaljujem svima koji su ovde sa nama – rekao je Jorgić i dodao da će Beograd biti „lokomotiva razvoja srpskog šaha“.

Prisutnima se obratio i član veća Opštine Stari grad, Nedeljko Jovanović, koji je otvorio zvanično turnir.

– Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim. Kao bivši sportista, ovo je jako važan trenutak da ispromovišemo ovu plemenitu igru. Mala deca treba da se bave sportom, a pogotovo šahom, na taj način razvijaju sve moguće veštine i sposobnosti. Ovo je inače za mene prvi šahovski turnir i zbog toga mi je jako drago. Proglašavam turnir zvanično otvorenim – rekao je Jovanović.

Na turniru će suditi Branka Vujić Katanić, a jedna od šahistkinja,  Jovana Erić poručila je da očekuje uspešno takmičenje na kome cilja „najviši plasman“, uz poruku mladima da je „šah umetnost“.

Na kraju svečane ceremonije, Jovanović i Jorgić su simbolično povukli prvi potez.

Učestvuje 10 šahistkinja (poređane po rejtingu):

  • Rakhmangulova, Anastasija iz Ukrajine (2308)
  • Doluhanova, Evgenija iz Ukrajine (2275)
  • Erić, Jovana iz Srbije (2217)
  • Čeluškina, Irina iz Srbije (2209)
  • Blagojević, Tijana iz Srbije (2203)
  • Mehmed, Elif iz Srbije (2195)
  • Pogorelskih, Sofija iz Srbije (2191)
  • Manakova, Marija iz Srbije (2146)
  • Dragomiresku, Anđela iz Rumunije (2130)
  • Ionesku, Irina iz Rumunije (2123)

IZVOR: ŠAHOVSKI SAVEZ BEOGRADA

FOTO: VLADA LUKIĆ