SVETSKI KARLING U PIONIRU

(6.5.2024) – U četvrtak, 9.maja od 16 časova u Ledenoj dvorani Pionir u Beogradu počinje Drugi SKT TURNIR JUBILEJA SRPSKOG KARLINGA (WCT SERBIAN CURLING JUBILEE BONSPIEL). 

Ulaz je slobodan i svi su pozvani.

Turnir je deo Svetskog karling tura što je jedino svetsko takmičenje klubova i timova i ekvivalent je ATP turu u tenisu. Turnir u Beogradu je serije 300, odnosno srednje veličine i deo je mreže od 60-ak turnira širom sveta.

Među sportistima koji se takmiče u Beogradu su osvajači medalja i učesnici Olimpijskih igara, svetskih i evropskih šampionata, Evropskih olimpijskih festivala mladih i Olimpijskih igara mladih.

Došli su “karlingaši” iz Rusije, Kazahstana, Mađarske, Nemačke, Škotske, Slovačke, Češke, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije i takmičiće se u 3 grupe, koje su dobile nazive po našim najdužim rekama: Sava, Drina i Morava.

Takmičenje je u novoj i sve popularnijoj olimpijskoj disciplini – mešoviti parovi. Ekipu čini jedna žena i jedan muškarac i pored 3 naše ekipe, dolazi još 13 ekipa iz 13 zemalja, a kuriozitet takmičenja je ekipa koju čine jedna srpska karlingašica i karlingaš iz Škotske.

Beogradu prvi put u istoriji ima pravi teren za karling kakav smo viđali u TV prenosima evropskih i svetskih takmičenja, a  logo turnira i krugove odnosno “kućicu” je posebno dizajnirao akademski slikar Milivoj Kostić, inspirisan tradicionalnim srpskim motivima, čime će biti dodatno promovisana srpska kultura.

FOTO – NSKS/M.PAVLOVIĆ