TAKMIČENJE CRVENOG KRSTA U PRUŽANJU PRVE POMOĆI

(17.9.2023) – Državno takmičenje u pružanju prve pomoći, najmasovnija manifestacija Crvenog krsta Srbije, održano je u subotu 16. septembra 2023. godine u Beogradu, na više lokacija u okviru Studentskog grada na Novom Beogradu.

Takmičenje u realističkom prikazivanju povreda, oboljenja i stanja održano je dan
ranije, u petak 15. septembra 2023. godine u sedištu Crvenog krsta Srbije, Simina 19. Redosled u konkurenciji omladine:
1. Novi Sad
2. Subotica
3. Voždovac

Pravo učešća na finalnom takmičenju ostvarile su još ekipe iz sledećih organizacija Crvenog krsta: Vranje, Gračanica, Zaječar, Zrenjanin, Zubin potok,
Kragujevac, Kraljevo, Niš, Palilula, Ruma, Stari grad i Užice.

Redosled u konkurenciji podmlatka:
1. Sremska Mitrovica
2. Gračanica
3. Novi Sad
Učestvovali su i Vranje, Kragujevac, Kraljevo, Lipljan, Niš, Požarevac, Sombor, Subotica i Užice.

U konkurenciji realističkog prikazivanja povreda, oboljenja i stanja ekipa Crvenog
krsta učestvovali su Boljevac, Voždovac, Zaječar, Kraljevo, Kosovska Mitrovica, Niš, Palilula, Pančevo, Ruma, Sombor i Novi Sad.

Na Državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta Srbije svoje umeće poznavanja prve pomoći pokazalo je 15 ekipa Omladine i 14 ekipa Podmlatka Crvenog krsta, kao i 14 ekipa Realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja, iz 31 sredine iz cele Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju. Navedene ekipe su ostvarile plasman na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, međuregionalnim i pokrajinskim takmičenjima. Pored 255 takmičara, u organizaciji događaja učestvovalo je još isto toliko volontera, te je sama manifestacija okupila preko 600 volontera i profesionalaca Crvenog krsta.

Ove godine tema državnog takmičenja bila je posvećena pružanju prve pomoći na javnim manifestacijama. Na takmičenju su bili prikazani scenariji i povrede koje se najčešće dešavaju na javnim manifestacijama, a ideja je bila da se na ovaj način istakne značaj dostupnosti prve pomoći i motivišu mladi volonteri da se
usavršavaju u ovim veštinama, kako bi se u budućnosti angažovali na novim
zadacima.

FOTO – CRVENI KRST NOVI SAD

A.K.