Takozvana država Kosovo preti Špancima

Približava se meč između fudbalskih reprezentacija Španije i reprezentacije takozvanog Kosova. Zbog uslova koji je postavio fudbalski savez Španije, da će njihova nacionalna selekcija odigrati planirani meč jedino pod uslvom da se protivnik deklariše kao “ekipa sa teritorije Kosova”, iz ove “zemlje” su, brže bolje”, reagovali zvaničnim saopštenjem, uz pretnju da neće odigrati zakazanu utakmicu.

Saopštenje takozvanog “Fudbalskog saveza Kosova” prenosimo u celosti:

“Fudbalski savez Kosova, povodom provokacije Fudbalskog saveza Španije povodom kvalifikacionog meča za Svetsko prvenstvo, koji treba da se održi 31. marta u Sevilji, reaguje ovako:

Pristup španske države državi Kosovo je, nažalost, bio destruktivan od Deklaracije o nezavisnosti 17. februara 2008, ali taj pristup institucija pomenute zemlje prema građanima Kosova ne može da promeni istoriju niti realnost.

Kosovo je nezavisna država, prepoznata od strane većine razvijenih i demokratskih država širom sveta i ravnopravni je član, poput svih drugih zemalja i UEFA i FIFA, još od maja 2016.

Pokušaji Španaca da umanje državnost Kosova u martovskom meču kvalifikacija za Mundijal, tako što će Kosovo smatrati ‘teritorijom’ je sa lošom namerom i nije fer. Svesni su oni da će tog dana igrati protiv nacionalnog tima Kosova, koji će biti predstavljen kao i sve druge zemlje.

Kriterijumi UEFA i FIFA su kristalno jasni i Španija zna to, tako da šta god da je kazano i napisano – ne menja ta pravila, a neće ih ni promeniti. Ako žele da se opravdaju pred sopstvenim medijima, to je njihova stvar, ali Kosovo neće praviti nikakve ustupke: igraćemo samo prema striktnim kriterijumima i pravilima UEFA, sa našom nacionalnom himnom i zastavom, a u suprtonom – meč se neće održati.

Pa opet, sam ovaj pristup Španaca je nama neprihvatljiv i mi smo odmah stupili u kontakt sa tamošnjim Fudbalskim savezom, pa sada čekamo njihovu hitnu reakciju. A ako ne reaguju u pomeutom smeru, bićemo prisiljeni da traimo naša prava kod UEFA, gde ćemo zatražiti zaštitu od te institucije, jer smo članovi UEFA sa istim pravima kao i 54 druge zemlje-članice, te je Španija dužna da nas shodno tome i tretira.

FFK očekuje da će španski Savez da se ponaša u skladu sa pravilima UEFA i FIFA i da neće preduzimati korake koji će oštetiti odnose između naših saveza i dveju država.”