TEODORA VUKOJEVIĆ SA ČETVRTOG MESTA DO FINALA TROSTAVA U RIJU

(18.4.2024)  Poslednjeg dana olimpijskog kvalifikacionog turnira u Rio de Žaneiru Srbija će imati jednu predstavnicu u finalima.

Teodora Vukojević je danas u kvalifikacijama u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava zauzela četvrto mesto i u petak će se u finalu boriti za medalje i jednu od dve olimpijske kvote.

Malo je nedostajalo i da u muškom finalu u istoj disciplini imamo predstavnika. Pred vratima plasmana među osam najboljih ostao je Milutin Stefanović – na desetoj poziciji.

Teodora Vukojević je tokom celih kvalifikacija gađala na visokom nivou i zabeležila 592 kruga, šest više nego u sredu u eliminacijama. Za drugoplasiranom Anitom Mangold (Nemačka) je zaostajala jedan, dok joj je najpreciznija u kvalifikacijama, Kazakhstanka Jelizaveta Bezrukova, „pobegla“ tri kruga. Granica za prolaz u finale bila je 590 krugova.

Sutrašnja borba za dve olimpijske vize u finalu će, kao i u većini disciplina, biti praktično identična borbi za medalje. Samo dve od osam finalistkinja (Bezrukova i Norvežanka Dueštad) neće konkurisati za kvote. Uz Vukojevićevu i Anitu Mangold, Pariz će ciljati i Leone, Jegi (obe Švajcarska),Karasova (Češka) i Pijetruk (Poljska).

Naše preostale dve predstavnice nisu uspele da u kvalifikacijama ponove ostvarenja iz eliminacija. Sanja Vukašinović se plasirala na 25. mesto, sa 585 krugova, dok je Andrea Arsović zauzela 47. poziciju.

Kad je o muškarcima reč, Milutin Stefanović je bio vrlo blizu plasmana u finale trostava i nastavka borbe za olimpijske kvote. Skoro tokom celog takmičenja je bio pri vrhu, odlično je gađao i iz klečećeg i iz ležećeg stava. Dobro je počeo i u gađanju iz trećeg, stojećeg stava. Ali, dve „osmice“ u poslednjih deset hitaca su ga spustile na deseto mesto. Kvalifikacije je završio sa 590 krugova, a to je bio rezultat s kojim se ulazilo u finale. Naime, četvorica takmičara plasiranih od osmog do 11. mesta su zabeležili po 590 krugova, pa su odlučivali unutrašnji centri. Stefanović je pogodio 36 „muševa“, a Švajcarac Lohbiler, koji je kao osmi
prošao u finale samo dva više.

Plasman u finale je bio veliki korak ka jednoj od dve raspoložive kvote, jer, za razliku od takmičenja dama, samo trojica finalista se još uvek nisu kvalifikovali za OI – spomenuti Lohbiler, Norvežanin Halvorsen i Britanac Bergeron. Ni Lazar Kovačević nije bio daleko od finala. Zauzeo je 14. mesto sa 589 krugova. Milenko Sebić je ranije izgubio korak za vodećima i šansu za finale, pa mu je u finišu popustila i koncentracija, pogodio je dva puta tuđu metu i završio na 54.poziciji.

FOTO: SSS