TEODORA VUKOJEVIĆ ŠESTA NA EVROPSKIM IGRAMA, UZ SVETSKI JUNIORSKI REKORD

(26.6.2023) – Najmlađa članica našeg streljačkog tima Teodora Vukojević osvojila je šesto mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava na Evropskim igrama u Vroclavu.

U kvalifikacijama je bila sjajna, oborila je evropski juniorski i izjednačila svetski omladinski rekord, a u finalu joj je ponestalo malo više iskustva i snage da ostvari bolji plasman. Međutim i šesto mesto je rezultat za respekt.

Vukojevićeva je u kvalifikacijama odlično počela, a blistala je u završnici i ubedljivo osvojila prvo mesto sa 594 kruga, tri više od drugoplasirane Seonejd Mekintoš iz Velike Britanije. Postigla je rekord kvalifikacija Evropskih igara. Za tri kruga je popravila juniorski evropski rekord Larise Veindorf (Nemačka), postavljen prošle godine, i izjednačila svetski juniorski rekord Kineskinje Kiongju Žang. Od svetskog seniorskog rekorda kvalifikacija Norvežanke Dženi Stene delila su je dva kruga.

Naša druga predstavnica Andrea Arsović je pogodila 581 krug i zauzela 20.mesto. U finale je vodio rezultat od 587 krugova.

I u finalu je Vukojevićeva odlično startovala. Posle prvih deset metaka, u klečećem stavu, nalazila se na drugoj poziciji. Međutim, taj ritam nije zadržala u narednih deset metaka, ležećim stavom, pa je pala na sedmu poziciju. Skoro sve takmičarke su tokom finala imale uspone i padove, tako da su promene u plasmanu bile česte.

Naša reprezentativka, koja je drugi put u karijeri gađala u finalu discipline trostav na velikom takmičenju, je u poslednjem, stojećem stavu, počela da niže dobre hice, pa je posle 10. serije ovog stava (ukupno 30. hitac finala) izbila na četvrto mesto. Međutim, nije zadržala taj nivo u narednih pet metaka, pala je na šesto mesto i posle 35. serije, kada ispadaju petoplasirana i šestoplasirana završila takmičenje. U tom trenutku je zaostajala pola kruga za četvrtoplasiranom Ukrajinkom Tihovom.

Teodora nije zadovoljna napustila vatrenu liniju, želela je više, ali i šesto mesto je uspeh.

Zlato je osvojila Norvežanka Dženi Stene, ispred Natalije Kohanske (Poljska), koja je osvojila olimpijsku kvotu, jer svetska rekorderka i šampionka Evropskih igara je vizu za Pariz izborila ranije.

U utorak su na programu discipline u kojima nema srpskih strelaca.

IZVOR/FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE