TRIATLONAC GAJO BURIĆ POBEDIO NA BEČKOM AKVABAJKU

(18.9.2023) – Na međunarodnom izbornom takmičenju u Austriji u triatlonu, naš takmičar Gajo Burić pobedio je u olimpijskoj distanci akvabajka.

Burić je do sada osvojio pet akvabajk triatlona i ima odličnu statistiku. Pet takmičenja i pet pobeda, od kojih su dve na sprint distanci i tri na olimpijskoj, uključujući ovo izuzetno jako takmičenje u Beču. Prvi je triatlonac iz Srbije koji je pobedio u ovoj disciplini triatlona i osvojio neko akvabajk takmičenje i međunarodni kup. Naredne godine u planu su mu velika triatlon takmičenja, kako na olimpijskoj, tako i na sprint distanci.

Akvabajk je triatlon disciplina koja obuhvata plivanje, bicikl i trčanje, sa tom razlikom što su plivanje i bicikl primarne discipline, a trčanje je skraćeno u odnosu na standardni triatlon. Na nekim takmičenjima trčanje može čak biti i čisto revijalnog karaktera, kako bi takmičar pozdravio publiku ulaskom u cilj i doživeo ovacije.

Akvabajk je nastao 2005. u Arizoni kao pilot program Dina Pitersona i US Triathlona. Odmah nakon toga ovaj format se proširio na Kanadu, Australiju, ali i na razvijene evropske zemlje, pre svega Nemačku, Španiju Englesku i Mađarsku, da bi se zbog svoje atraktivnosti vrlo brzo proširio i na ostale zemlje gde su biciklizam i plivanje izuzetno popularni. Pored masovnosti ovih sportova, na širenje je uticao i blagodetni efekat na zdravlje ljudi. Na stranu to što je biciklizam najjača sportska industrija na svetu čija vrednost se procenjuje na neverovatnih 102 milijarde dolara, dok je godišnji prihod vrtoglavih 7 do 9 milijardi dolara.

Prvo svetsko prvenstvo u akvabajku održano je 2017. godine u Pentinktonu u Kanadi. World Triathlon prepoznaje olimpijski i sprint akvabajk, kao i half akvabajk i full ironman akvabajk. Već nekoliko godina u kalendaru svetske triatlon unije nalaze se evropska i svetska prvenstva u olimpijskom akvabajk triatlonu, kao i akvabajku na dugim distancama. Kod nas još ovaj format nije zaživeo, ali je izuzetno popularan u Engleskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj i ostalim zemljama mahom zapadne Evrope i severne Amerike.
Gajo Burić živi i radi u Novom Sadu. Trenira pre posla, ustaje oko 5 časova ujutro, zatim radi, sledi kratak odmor, zatim još dva treninga i vežbe mobilnosti. Nakon postdiplomskih studija živeo je u Beču, takmičio se u uličnom trčanju, a kao bivši vaterpolista pridružio se lokalnom triatlon klubu i već deset godina trenira. Kako sam kaže, mnogo je odricanja, truda i napornog rada. Materijalne koristi nema, ali moralna satisfakcija je izuzetno velika, posebno kada svira vaša himna na postolju ili kad komentator, praćen ovacijama publike, izgovori vaše ime i ime vaše zemlje, dok ulazite u cilj sa rukama gore ili dižete pobedničku lentu u vis!
Burić je osnivač i trener međunarodnog tima “Tesla Triathlon”. U okviru proteklog kupa u Beču, njegov takmičar, Alberto Gonzales Garsija je ostvario uspeh osvojivši srebro na akvabajk sprint distanci. Takođe je održana i plivačka trka Mako Swim Open na kojoj je Teslin takmičar Rafa Alkajde Ferus osvojio treće mesto u trci na 3km.
FOTO – PRIVATNA ARHIVA