“VAKCINACIJA – NORMALIZACIJA” – Kovid i turizam

Turizam je grana koja je najviše pogođena epidemijom virusa kovid 19. Prema mišljenjima stručnjaka 2020. godina je najgora godina u istoriji turizma.Ljubitelji putovanja nisu mogli sebi da priušte odlazak na željene destinacije za vreme godišnjeg odmora.Zbog toga smo bili u prilici da nebrojano mnogo puta čujemo kako će se ljudi vakcinisati, ali ne iz zdravstvenih razloga već  samo da bi lakše mogli da putuju,  .

Privredna grana kao što je turizam zbog mnogih nepovoljnosti koje su došle sa epidemijom Covid 19, poput zabrane putovanja, prošlogodišnjeg zaključavanja teško je pogođena.Veliki broj turističkih agencija je zatvoren pa je bez posla do sada ostalo oko 4.000 ljudi. Turistički promet u odnosu na godinu pre korone manji je za 40 odsto, a čak 65 odsto stranih turista je manje posećivalo naše krajeve u odnosu na prethodni period.

Ono što je zapaženo, tokom trajanja ove epidemije, to je veliki broj turističkih poseta domaćih turista brojnim destinacijama u zemlji, tako da je domaći turizam imao šanse da pokaže deo svog potencijala. Najpopularnije destinacije za domaće turiste su Vrnjačka banja, Sokobanja i Zlatibor. 

Takođe, veliki broj planinskih centara, kao što su: Kopaonik, Tara, Stara Planina, Zlatar… u koje je poslednjih nekoliko godina mnogo uloženo  napravljeno je nekoliko žičara, obnovljenje su ski staze, koje su na ove destinacije uvek privlačile  veliki broj ljubitelja skijanja, sankanja i brojnih aktivnosti na planinama u toku zimskih meseci.

Zbog toga, kao i svake godine do sada,Skijališta Srbije početkom decembra obeležavaju zvaničan početak ski sezone u sva tri ski  centra.Nakon otvaranja sezone na Kopaoniku, sledi ski opening na Staroj planini, a zatim na Torniku.

Banjski turizam je u procvatu  jer su pojedine bolnice kreirale program pružanja specijalizovane, multidisciplinarne nege za rehabilitaciju pacijenata posle kovida-19. Mnogi koji su preležali kovid-19, nakon oporavka se suočavaju sa fizičkim, kognitivnim ili mentalnim zdravstvenim problemima, zbog čega im je smanjeno funkcionisanje u aktivnostima svakodnevnog života. Programi su namenjeni svim pacijentima koji su imali pozitivne testove, oporavljaju se nakon kovid-19 i imaju različite simptome.

Inače,tokom trajanja epidemije veliki broj banjskih stacionara bili su deo covid sistema,zbog čega je poseta tim mestima turistima bila onemogućena.   

Živopisna priroda, čist vazduh, brojni istorijski spomenici, izuzetno bogato kulturno nasleđe,dobra hrana sa autentičnim aromama ovog područja, dovoljan su razlog da se domaći turiste upute u mnoge delove Srbije. Kako je Srbija zemlja velikog prirodnog bogatstva turisti imaju mogućnost  da se prilikom posete nekoj turistiškoj lokaciji bave biciklizmom, raftingom, plivanjem, skijanjem, snowboardingom, safarijem ,

da obiđu značajne arheološke lokalitete i upoznaju način života na ovim prostorima od najstarijh vremena do danas. Ove aktivnosti  odvijaju se na otvorenom prostoru  tako da je omogućena fizička distanca.

Ruralni turizam  dobio je  na značaju tokom epidemije kovid 19 posebno kod domaćih turista. Članovi čitavih  porodica dolazili su sa svih strana sveta, ostajali duže na jednom području, ostavljali novac za smeštaj, hranu, za proizvode iz tih krajeva i upoznavali ljude u jednoj lokalnoj zajednici.

Kako bi pospešili razvoj turizma,unazad nekoliko godina, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izdalo je  vaučere u visini od 5 000 dinara  za subvecionisano putovanje u Srbiji svim licima koja imaju manju zaradu od 70.000 dinara  na mesečnom nivou ili imaju status  nezaposlenog lica. Ova akcija  se tokom proteklih pet godina pokazala kao jedna od najisplativijih i najpopularnijih subvencija u srpskoj privredi.

Što se stranih turista tiče oni najčešće ovih dana dolaze  u Srbiju, da bi primili vakcinu protiv koronavirusa. Ima ih iz Rusije ali i iz Brazila dok se  iz regiona najviše  vakcinišu građani iz Crne Gore, Severne Makedonije i BiH. Građanima Severne Makedonije i BiH  omogućeno je  vakcinisanje bez zakazivanja.

U našoj zemlji  do  sredine oktobra  vakcinu je  primilo 54 odsto stanovništva. Što se tiče dece jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za njih je Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja. Odobrenje je početkom juna izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, i to za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Prema trenutnim prognozama, ukupni obim putovanja na nivo pre pandemije vratiće se tek 2024. godine. U septembru je Svetska turistička organizacija navela da će se domaći turizam oporaviti brže od međunarodnih putovanja, što je prilika da se zemlje oporave od socijalnih i ekonomskih uticaja pandemije virusa korone. Ipak,oporavak turizma zavisi isključivo od brzine imunizacije koja se sprovodi.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.