“VAKCINACIJA – NORMALIZACIJA” – Kovid je predvidiv

Virus korona je zarazna bolest otkrivena u Kini u decembru 2019. Tačniji naziv je  Kovid-19.

Postoje stotine tipova virusa korona – većina kruži među životinjama – svinjama, kamilama, slepim miševima i mačkama, između ostalih.

Ali samo retki, poput Kovida-19, mogu da zaraze ljude.

Neki tipovi virusa korona izazivaju blago do umereno oboljevanje, poput obične prehlade. Kovid-19 je među onim tipovima koji mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih bolesti, kao što je upala pluća.

Većina inficiranih će imati samo blage simptome – na primer, temperaturu, bolove u udovima i kašalj – i oporaviće se bez specijalnog lečenja.

Veoma otporan, zarazan i nepredvidiv, koronavirus je bio šok za sistem u celom svetu, a kapacitet svakog sistema ima granicu udara koju može da podnese.-navode pulmolozi

Kod nekih  pacijenata, KOVID-19 izaziva Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), koji je dobro poznat i proučen u medicinskoj zajednici i prati ga stopa smrtnosti od oko 40 procenata. Ovaj virus, ipak, unosi nešto novo.Pulmolozi dalje navode  da, su pluća glavni sistem koji je u šoku i nakon nekoliko dana,odjednom stradaju:srce,jetra i drugi sistemi koji malo nepredvidije stradaju u odnosu klasičnu sliku ARDS-a koji godinama sreću u praksi.Novi virus, ima savršenu kombinaciju pošto je izuzetno zarazan i otporan.

 Epidemija koronavirusa je iznenadila sistem.Svetsku zdravstvenu organizaciju,Centre za kontrolu bolesti.Veoma je važna koordinacija svih društvenih segmenata ,jer se epidemija veoma brzo širi i dolazi do pucanja  zdravstvenog sistema svuda u svetu-saglasni su stručnjaci.  

Osobe koje sumnjaju da imaju Covid-19 to mogu utvrditi PCR-testom koji se smtra najpouzdanijom medotom za otkrivanje infekcije korona virusom PCR je skraćenica za „Polymerase Chain Reaction” – polimeraznu lančanu reakciju. To je molekularno-biološki proces, koji se koristi za kopiranje delova DNK pomoću njenog enzima polimeraze i kasniju analizu.

Očišćeni genetski materijal stavlja se u plastičnu epruvetu sa raznim enzimima i DNK-komponentama: to se naziva PCR-pristup ili PCR-metoda. Epruveta se potom stavlja u „thermocycler” – što je u osnovi kombinacija šporeta i frižidera. Ovaj uređaj može podizati temperaturu u epruveti, onako kako je prethodno programiran. To je važno jer se kopiranje delova DNK sastoji od različitih koraka, od kojih se svaki odvija na različitim temperaturama i ponavlja u ciklusima.

Korona test ima još jednu posebnost. Uobičajeni PCR jednostavno duplicira DNK, a genetski materijal se analizira nakon PCR-a. Za razliku od njega, korona-PCR sadrži fluorescentne sonde. Ove sonde su usmerene na određeni ciljni gen u virusu. Tek kad se sonda veže za ciljni gen, počinje da svetli.Od ovog  virusa najugroženija je populacija starija od 65. godina koja boluje od bolesti srca i krvnih sudova,dijabetesa,visokog krvnog pritiska,hroničnog oboljenja  disajnih puteva i kancera.Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije,muškarci mnogo češće   oboljevaju od SARS-CoV-virusa nego žene.To je zbog imunog sistema kod žena koji je otporniji nego kod muškaraca.Razlog je pre svega hormon estrogen koji podstiče rad imunosistema i smažno se bori protiv izazivača bolesti.Muški testosteron,blokira imuni sistem.

Pored genskih predispozicija,važan je i način života.Muškarci često žive nezdravije od žena,skloniji su konzumiranju veće količine alkohola i nikotina.

Deca,takođe mogu imati koronavirus.Međutim, ona ispoljavaju samo blage simptome.Kod njih se zaštita od prvih izazivača bolesti dobija već

u fazi fetusa, a nakon rodjenja sa majčinim mlekom.Ova ‚‚pasivna imunizacija‚‚ je obično dovoljna za period dok se imunosistem deteta ne uspostavi, a to se dešava do 10. godine života.Nakon toga,imuni sistem čitavog života ostaje sposoban da uči kako da se bori protiv drugih izazivača bolesti.Korona virus je nepredvidiv ali postoje načini na koje pojedinac može da zaštiti i sebe i svoje najbliže.

Redovno i temeljno pranje ruku, trljanjem sredstvima na bazi alkohola ili sapunom i vodom.

 Ruke često koristimo za dodir sa predmetima i površinama koje mogu biti kontaminirane. Ne shvatajući to, dodirujemo lice, prenoseći viruse u oči, nos i usta gde nas mogu zaraziti. 

Izbegavati dodirivanje očiju, nosa i usta.Kada se kontaminiraju, ruke mogu da prenesu virus u oči, nos ili usta, a on zatim može da uđe u naše telo. Prilikom kašlja ili kijanja prekriti lice,usta,nos , prevojem lakta ili maramicom .Maramicu odmah odložiti u kantu koja se zatvara i operite ruke.

 Korišćenjem prevoja lakta ili maramicu, izbegavate prenošenje kontaminirane kapljice na ruke. Time se sprečava da zarazite druge osobe ili površine ako ih dodirnete rukama.

Izbegavati mesta koja su prepuna ljudi,posebnoosobe starije  od 60 godine koje imaju hronične zdravstvene probleme.

Održavati najmanje 2 metra razdaljine između sebe i svakog ko ima temperaturu ili kašlje. COVID-19 se širi uglavnom respiratornim kapljicama koje izlaze iz usta ili nosa kada osoba koja ima groznicu, kašlje ili kija. 

 Ostati  kod kuće ako se ne osećate dobro, čak i uz blagu temperaturu i kašalj.Na taj način bolesnik će se brže  oporaviti  i izbeći prenošenje bolesti drugim ljudima.

Budite informisani o najnovijim vestima o COVID-19 iz pouzdanih izvora. Lokalne i državne vlasti imaće najnovije informacije o tome da li se COVID-19 širi u vašem području. Oni su u najboljem položaju da savetuju šta ljudi iz vašeg kraja treba da rade da bi se zaštitili.

Ukoliko imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, potražite medicinsku negu odmah – ako možete, prvo pozovite bolnicu ili dom zdravlja kako bi vam mogli reći gde treba da idete.

Najbolja zaštita od korona virusa  je imunizacija.Svi zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava,kol centra ili Vajbera a na više punktova širom zemlje omogućena je i imunizacija bez zakazivanja.Prijavljivanje nije vremenski ograničeno.

U Srbiji su odobrene četiri vrste vakcine:Astra Zeneka,Fajzer,ruska Sputnjik i kineski  Sinofarm.

Ukoliko postoji  sumnja u infekciju  korona virusom, treba se obratite telefonom odgovornoj lokalnoj medicinskoj ustanovi.

Specijalni broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom je 064/894-5235 ili Institut za javno zdravlje Niš 060/4119-416.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.