“VAKCINACIJA – NORMALIZACIJA” – Kovid – Novi Pazar

U jeku epidemije korona virusa grad Novi Pazar bio je najveće žarište korone na Balkanskom prostoru mereći procentualno broj obolelih prema broju stanovnika. Grad je tokom juna i jula prošle godine bio žarište korona virusa u Srbiji, kada su brojni lekari došli na ispomoć kolegama u gradu na Ibru.

Bez obzira na tu poražavajuću činjenicu, ovde u centru raške oblasti  i dalje je veoma nizak stepen vakcinisanog stanovništva u odnosu na  stanovnike u drugim gradovima Srbije.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima. Naredba  je stupila  na snagu od 13. septembra i ostaće na snazi dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša.

Štab je ranije doneo odluku da djaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara predju na onlajn nastavu, a tu odluku  razmatraju Školska uprava grada i aktiv direktora ovih obrazovnih ustanova.

Od početka školske godine korona virus potvrđen kod 394 učenika, od kojih je 274 osnovaca i 120 srednjoškolaca, pokazuju objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu.

Od početka septembra u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je ukupno 48 pacijenata od posledica izazvanih korona virusom, pokazuju zvanični podaci Štaba za vanredne situacije. Presek stanja za prvih 15 dana septembra pokazuje da je medju preminulima najviše pacijenata bilo iz Novog Pazara ukupno 30.

Prema podacima od početka godine, najviše preminulih bilo je u aprilu, kada su bitku za život izgubila 53 pacijenta, a najmanje u julu dva.

Na bolničkom lečenju trenutno je 177 pacijenata, od kojih je 12 na respiratorima, a osam na kiseoničkoj potpori. Lekari apeluju na sve gradjane da se vakcinišu, jer je to jedini izlaz iz ove situacije.

Vakcinalni punktovi nalaze se  su u Domu zdravlja, koji radi svakog radnog dana od 8 do 15 sati i u Domu omladine, koji radnim danima radi od 8 do 18 časova, a vikendom od 8 do 14 sati.  Poslednjih mesec dana sve je veće interesovanje Novopazaraca za prvu dozu vakcine.

Broj potpuno vakcinisanih je tek prešao 20 hiljada, a onih koji su primili samo prvu dozu za hiljadu ima više. Kakav je odnos prema vakcini protiv korone, najbolje ilustruje podatak da je od 40 hospitalizovanih 36 nevakcinisano. Posebno brine  odnos mladih od 16 do 18 godina

među kojima je vakcinisano svega 23 odsto.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Novog Pazara vakcinisano je ukupno 37.998 građana – 19. 493 primilo je prvu dozu, a obe 18.505. Za kolektivnu imunizaciju, neophodno je da vakcinu primi 55 hiljada stanovnika ovog grada.

 Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech  u Novom Pazaru dobilo je 29 zaposlenih u Javnom preduzeću televizija Kantona Sarajevo, javila je  Anadolu Agency.

U Novom Pazaru kažu da je ovo vid solidarnosti sa narodom Bosne i Hercegovine u teškom periodu, ali i način da se taj grad oduži za materijalnu i lekarsku pomoć upućenu iz Bosne i Hercegovine tokom leta prošle godine, kada je Sandžak bio žarište korona virusa.

Vlada Srbije obezbedila je 60 doza vakcine za zaposlene u medijima u Sarajevu – rekli su u Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar.

Planom imunizacije protiv koronavirusa predviđeno je da u novopazarskom Domu omladine protiv koronavirusa  bude vakcinisano još 30 zaposlenih u TVSA.

Kako bi se zaštitili od  zaražavanja korona virusom potrebno je redovno prati ruke, nositi masku, držati distancu.Vakcina je nešto neizostavno u sticanju kolektivnog imuniteta, saglasni su stručnjaci koji dalje savetuju da kad god  je to moguće, potrebno je što  više vremena provoditi u prirodi jer se tada telo se aktivira, pluća se pune čistim vazduhom. To je veoma važno jer većina stanovnika provodi vreme u zatvorenim prostorijama i gradovima u kojima su izločenim različitim vrstama zagađenja, što veoma štetno utiče na pluća i celokupan organizam.

UG Vetrenjača

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.