VATERPOLISTI PORAŽENI POSLE PETERACA

(12.1.2024) – Muška vaterpolo reprezentacije Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva u Hrvatskoj. Nakon velike drame, borbe i peteraca Mađarska je bila bolja i slavila sa 15:14 (3:3, 2:2, 3:2, 2:3 – 5:4).

Počelo je vođstvom Mađara, ali je Srbija ubrzo preokrenula, posle pogotka Strahinje Rašovića, a potom i Nikole Jakšića. Tatrai je postigao drugi gol za Mađare i izjednačio na 2:2, ali posle četiri minuta igre Dušan Mandić je pogodio sa distance za vođstvo Srbije od 3:2. Do kraja prve četvrtine, Mađari su uspeli da izjednače na 3:3 preko Feketea, a srpski tim u poslednjem napadu nije uspeo da iskoristi prednost dva igrača više.

Mandić je realizivao peterac početkom druge deonice i doneo prednost Srbiji od 4:3. Početkom druge četvrtine odbrane su bile dominantnije, Srbija je uspela da se u 11. minutu odbrani sa dva igrača manje. Međutim, slabije je Srbija igrala u napadu u ovoj četvrtini, Mađari su se takođe dobro branili i na kraju, na poluvreme se otišlo u egalu, 5:5.

Neizvesnost i velika borba se nastavila i u trećoj četvrtini, Jakšić je postigao gol za Srbiju, ali na drugoj strani Vince Vigvari dva i Mađarska je sredinom treće deonice imala ponovo gol prednosti, 7:6. Uspeo je Viktor Rašović da se izdigne u ovoj četvrtini, postigne gol kada smo imali igrača više za 7:7, a potom sa iste pozicije i na dva minuta pre kraja treće četvrtine za 8:7.

Golovima Tatraija i Vincea Vigvarija, Mađarska je uspela da okrene i sa 9:8 uđe u poslednjih osam minuta igre. Pokušao je selektor Srbije Uroš Stevanović zamenom golmana, Filipović je zamenio Mitrovića, i to je zbunilo Mađare. Strahinja Rašović posle prve odbrane Filipovića iz kontre pogodio za 9:9.

U poslednja dva minuta usledila je velika drama. Vico je doneo prednost Srbiji, ali je Vince Vigvari uspeo da izjednači na 10:10. Mandićev udarac na 43 sekunde pre kraja je izblokiran, a selekcija Mađarske je imala napada nakon posle tajm- auta. Uspela je Srbija da se odbrani, ostalo je nerešeno čime došlo do izvođenja peteraca.

U petercima je presudio pad koncentracije Marka Radulovića u drugoj seriji, iskliznula mu je lopta i time je propao pokušaj da izvede peterac. Svi ostali bili su precizni, a poslednji gol na meču postigao je Đerđ Fekete, pa su Mađari sa 5:4 na peterce stigli do četiri najbolja, dok će Srbija igrati za peto mesto.

Srpski vaterpolisti zaslužuju čestitke jer su pokazali kvalitet i upornost, a za osvajanje odličja nedostaje još malo uigranosti, iskustva i rutine. U krajnjoj liniji, vaterpolo je jedan od kolektivnih sportova gde najmanje osam selekcija konkuriše za medalje na svim takmičenjima. Činjenica da su u finalu Svetskog prvenstva igrali Mađarska i Italija, Evropskog Hrvatska i Španija i Olimpijskih igara Srbija i Grčka dovoljno govori.

U preostalim mečevima četvrtfinala Španija – Rumunija 24:7, Hrvatska – Grčka 13:8 i Italija – Crna Gora 14:8.