VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – DEVETI DEO

(28.12.2023) – Čini se da nisu svi najozbiljnije shvatili lošu stranu današnjih tehnologija, posebno u delu finansijske dobiti koje ona donosi, ili da ne budemo naivni, gde pre govorimo o klasičnoj sebičnosti i minimiziranju problema zarad lične koristi. A situacija uopšte nije naivna.

Gotovo svako dete je u manjoj ili većoj meri svakodnevno izloženo uticaju digitalnih medija i to od samog rođenja, a vremenom sve više. Internet  i sve pametniji mobilni telefoni nalaze se svuda oko njih – u kući, školi, na ulici, u saobraćaju, na aerodromima, kafićima…tako da je njihovo prisustvo možda i neprimetno, ali konstantno.

U delu sveta kome i mi pripadamo sve je manje dece koji dominantan deo vremena provode napolju, u igri sa vršnjacima, a sve je više dece  koja sate provode u kućama uz mobilni telefon i internet, u takozvanom virtuelnom svetu, uz sadržaje i programe koji najčešće nisu prilagođeni njihovom uzrastu i potrebama. U veku brzog razvoja tehnologije i užurbanog tempa života koji nam ona nameće, teško je makar i na dan biti van dometa pametnih uređaja.

Starije generacije su bile prinuđene da detinjstvo provode zabavljajući se igrama koje su sami osmislili, razvijajući maštu i kreativnost. Parkovi su nekada bili puni dece koja su trčala, skakala, padala, čeličila se za neki budući život. Takva deca su znala da igraju društvene igre, da komuniciraju, da zadrže prijateljstvo uz dozu kreativnosti I bezbrižnosti. Danas je sve to zamenjeno društvenim mrežama na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i TikToku. Igrice u parkovima zamenile su igrice na kompjuterima, a razgovori sa prijateljima zamenjeni su četovanjem. Fizičko je zamenjeno drugim predmetima, a deca postaju sve pasivnija i bez kondicije.

Dečije igre su bile i ostale veoma važne kako za fizički, tako i za intelektualni razvoj, jer su se deca kroz igru upoznavala, zbližavala, takmičila i razvijala. Nekada popularne igre kao što su žmurke, preskakanje lastiša, ringe ringe jaja zamenjene su virtuelnim svetom kroz digitalne tehnologije.

Današnja deca gotovo i da i ne provodo vreme napolju. Kad im neko spomene igre kao trule kobile, ćorave bake, gluvih telefona, ledenog čiče… oni ne znaju o čemu se radi.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – BAŠS