VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – DVANAESTI  DEO

(29.12.2023) – Prema istraživanju Vip Mobile (današnje A1) koje je sprovedeno u aprilu 2018. godine, svako drugo dete od 7-15 godina u Srbiji provede više od 4 sata dnevno na internetu. U istraživanju je učestvovalo oko 2000 roditelja.

U rezultatima se navodi da su deca uglavnom pristupala zabavnom ili edukativnom sadržaju na internetu, ali deci je za razvijanje socijalnih i emocionalnih utisaka neophodno da vreme provode sa svojim vršnjacima uživo, a ne isključivo u virtuelnom druženju, dodaje se u rezultatima. Interakcija sa vršnjacima je važna za učenje jer tako dete uči o sebi i o drugima. Uči kako da se prilagodi okruženju, postavi granice, zauzme za sebe, rešava sukobe na konstruktivan način, uči šta je poželjno a šta neprihvatljivo ponašanje. Jednom rečju – stiče niz životnih veština.

Upravo ove socio-emocionalne veštine sve više nedostaju generacijama koje odrastaju uz pametne telefone, smatraju psiholozi. Podatak da čak 76% roditelja bi želelo da ima veću kontrolu nad sadržajima kojima pristupaju njihova deca je pokazatelj da su mladi sami prepušteni izazovima koje nose dubine interneta.

Prekomerno provedeno vreme na internetu može biti najgori neprijatelj dečijem psihofizičkom razvoju nauštrb vremena provedenog u interakciji sa okruženjem. Svest o sebi, o sopstvenoj vrednosti, emocionalne veštine, misaone funkcije i govor razvijaju se kroz razmenu prvo sa majkom i roditeljima, a kasnije sa drugim osobama iz bliskog okruženja. Moderne tehnologije , koliko god kvalitetan sadržaj da nude, nikada neće moći da budu zamenu za ovu interakciju, jer se ona ne odvija samo rečima već i suptilnom neverbalnom razmenom kao što sup ogled, dodir, ton glasa ili emocija.

Prema rezultatima istraživanja Deca Evrope na internetu iz 2019. godine, pokazalo se da trećina učenika u Srbiji ima probleme zbog količine vremena provedenog na internetu i da zbog toga ulazi u sukobe sa porodicom ili drugovima,  ted a zanemaruje osnovne biološke potrebe kao što je prvenstveno san ili kvalitetna ishrana. Nekako uz to ide i popularna brza hrana, od milošte zvana džanki fud zbog previše šećera i nula vitamina.

Česta upotreba telefona i kod odraslih, a posebno dece proizvodi slab fokus i mentalnu lenjost, pošto dete u realnom životu očekuje isti nivo i vrstu stimulacije koju dobija preko pametnog telefona, što je nemoguće. Dete ima problem sa koncentracijom, sve mu brzo dosadi, a takav problem se često manifestuje polaskom u školu. Problemi sa održavanjem pažnje, učenjem, usvajanjem pravila za čitanje i pisanje se mogu, često i u značajnoj meri pripisati nedovoljnoj interakciji deteta sa prirodnim fizičkim i socijalnim okruženjem.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – BAŠS