VRATIMO IGRU DECI BEOGRADA – OSMI DEO

(27.12.2023) – Rad Sportskog saveza Beograda je dobar primer kako deca našeg grada mogu da se sjajno zabave i upoznaju sa mnogim granama sporta. Jedna takva manifestacija zove se Sajam sporta, koja se organizuje u saradnji sa Gradskim sekretarijatom sa sport, a koja je ove godine prezentovana u svih 17 beogradskih opština.

Osnovna ideja je da se školarci upoznaju sa što većim brojem sportova, posebno sa onima koja nisu preterano popularni, a opet imaju zavidan broj poklonika. Iz iskustva se zna da deca vole da šutiraju loptu ili igraju košarku, odbojku, rukomet…ali na sajmovima sporta mnogo njih voli da se oproba u bejzbolu, da igra badminton, isproba pikado, shvati osnovne elemente mačevanja ili primarne pokrete u borilačkim sportovima.

U Hali sportova „Ranko Žeravica“ okupilo se preko 1.000 školaraca, a Bojan Bovan, predsednik opštine Novi Beograd je prisutnoj deci poručio da se kroz  bavljenje sportom uče zdravom stilu života i kako da postanu dobri ljudi, a predstavnicima klubova da u opštinskom rukovodstvu imaju podršku za uključivanje dece u sportske aktivnosti, bez obzira koji sport da je u pitanju.

Novobeogradski Sajam sporta bio je deveti po redu opštinski sajam na teritoriji Beograda, a učestvovali su đaci iz više od 15 osnovnih škola i čak 28 sportskih klubova sa sedištem na Novom Beogradu. U takmičenju „Mali  olimpijac“, aktivaciji Olimpijskog komiteta Srbije, najuspešnija je bila ekipa  Osnovne škole „Borislav Pekić“, drugo mesto su osvojili đaci škole

„Kneginja Milica“, a treće predstavnici škole „Dragan Lukić“. Sve tri ekipe  su za svoje škole osvojile sportske rekvizite.

Da vidimo kako je bilo na Sajmovima sporta na Vračaru, Voždovcu i u Rakovici.

Sajam u SC „Vračar“  je otvorio Dragi Lukić, član Veća u GO Vračar koji je prisutnoj deci, kao bivši učitelj dao savete o važnosti bavljenja sportom: “Zdrava deca, zdrava mladost, zdravi đaci. Da bi bili najbolji đaci morate biti i sportisti. Redovno izvršavajte svoje obaveze i probajte što više sportova.“ Sajam su posetila deca OŠ „NH Siniša Nikolajević” i OŠ „Jovan Miodragović“.

Sajam u SRC „Rakovica“ je otvorio Aleksa Đorđević, šef Kancelarije za mlade GO Rakovica koji se deci obratio rečima da veruje da se među njima kriju budući šampioni i istakao da je Rakovica poznata po velikom broju uspešnih i realizovanih sportista. Osam rakovačkih osnovnih škola i oko 20-ak sportskih klubova je učestvovalo u programu Sajma, a najbolje plasirani u aktivaciji „Mali olimpijac“ su ekipe OŠ „Kosta Abrašević“, OŠ „ 14. oktobar“ i OŠ „Ivo Andrić“.

Petnaesti u u nizu Beogradskih sajmova bio je Sajam na Voždovcu u organizaciji Sportskog saveza Beograda uz suorganizaciju GO Voždovac, Sportskog saveza Voždovac, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda -Sekretarijata za sport i omladinu. Prisutne je pozdravio naš proslavljeni sportista, reprezentativac Srbije u rvanju Aleksandar Maksimović. Svoj rad i aktivnosti je predstavilo oko 20 sportskih klubova, učešće je uzelo više stotina učenika iz osam osnovnih škola sa Voždovca, a u aktivacija „Mali olimpijac“ prvo mesto je zauzela ekipa OŠ „Veselin Masleša“, drugo OŠ“Vasa Čarapić“, a treće mesto ekipa OŠ „Janko Veselinović“ . Sve tri ekipe su za svoje škole osvojile sportske rekvizite.

Projekat Vratimo igru deci Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – SSAB