SRPSKI JUNIORI EVROPSKI PRVACI U KOŠARCI

(30.7.2023) – Srbijo, imaš na šta da budeš ponosna. Naša reprezentacija je u finalu Evropskog prvenstva za juniore pobedila Španiju i okitila se zlatom – 81:71!

Nakon pet godina je Srbija donela novo zlato nakon one generacije Petruševa, Pecarskog i Trifunovića. Nema sumnje da i u selekciji Nenada Stefanovića imamo mnogo bisera.

Od Topića, Markovića, Mušickog, Ristića… Zaista bi bilo nepravedno nekoga i zaboraviti nakon finala za pamćenje i turnira koji smo završili bez poraza!

Sjajan ritam utakmice smo gledali na početku meča. I jedna i druga selekcija su igrale brzo, moderno sa dosta trčanja bez lopte.

Velike probleme je imala Srbija sa Ugom Gonzalesom jednim od najboljih igrača na čitavom turniru. Probijao je iz prodora lako našu odbranu talentovani igrač Real Madrida.

Sa druge strane je Srbija potom odgovorila serijom 10:3. Pogodili su trojke Ristić i Ćurčića. Standardno dobar je bio i Nikola Topić koji je u prvoj četvrtini ubacio devet poena!

Koliko je neizvesna borba bila u prepunom Čairu govori i podatak da smo na kraju prve četvrtine videli nerešen rezultat na semaforu (24:24).

Druga deonica je započela sa nekim zaista čudnim sudijskim odlukama. Uglavnom na našu štetu pa je brzo selektor Stefanović dobio tehničku. Sve je to dovelo do minimalne prednosti naše selekcije na poluvremenu (41:40).

Nakon nešto sporijeg početka druge četvrtine odlični Mitar Bošnjaković je trojkom pokrenuo oba tima. Nastavilo se sa dobrim ritmom na oba kraja parketa. Zategla je Srbija i odbranu što se najbolje videlo po ukradenoj lopti Nikole Topića koji je iz kontre poentirao za ovacije sa tribina.

Sjajno su izabranici Nenada Stefanovića zaigrali u drugom delu treće četvrtine kada su stigli do lepe prednosti (56:48).

Uspela je potom Španija da preko večeras veoma nezgodnog Marija Sent-Superija trojkom da smanji zaostatak pred poslednjih 10 minuta utakmice, ali je Srbija zaigrala sjajno na startu poslednje deonice. Prinuđen je bio selektor Španije da zatraži tajm-aut pošto je nakon serije pogodaka Srbija povela sa ogromnih 69:56.

Uspela je na kraju naša selekcija da zadrži veliku prednost i ogromno slavlje je moglo da počne! Srbija je prvak Evrope!

IZVOR – MERIDIAN SPORT
FOTO – SCREENSHOT