FIBA ZADOVOLJNA SARADNJOM SA ULEBOM, KLUBOVIMA I SAVEZIMA

(13.8.202) – Sukobi na relaciji FIBA – ULEB su se primirili od promene rukovodstva Evrolige, a kako ističe generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis – pregovori teku u pravom smeru.

Najveće posledice ovog sukoba viđene su tokom reprezentativnih prozora, koji su bili zakazani tokom trajanja klupske sezone.

“Bila je to stvar kredibiliteta i poverenja. Domaće lige su shvatile da mi radimo u interesu svih, ne samo u interesu nacionalnih timova ili saveza. Prvi cilj nam je bio da se približimo klubovima. Klubovi su shvatili da FIBA ulaže i u FIBA Ligu šampiona, da vodi računa o kalendaru“, rekao je Zagklis, pa dodao:

ULEB je od nas tražio neke stvari koje su želeli i evroligaški klubovi. Povukli smo se nekoliko koraka unazad, a da čak nismo ni seli za pregovarački sto jer smo znali da je to dobro za sport. Predstojeće Svetsko prvenstvo počinje nedelju dana ranije u odnosu na prethodno jer su domaća prvenstva širom Evrope i klubovi to tražili od nas”.

Pored klubova FIBA će raditi na tome da zadobije poverenje svih uključenih u evropsku košarku.

“Dali smo ligama više datuma da završe svoja takmičenja pre Olimpijskog turnira. To znači da smo u toj drugoj fazi promena počeli da gradimo poverenje pored kredibiliteta, pokazali smo da smo voljni da malo promenimo našu politiku jer nam je stalo do sporta”, poručio je generalni sekretar FIBA.

“Ono što sada imamo je prvi mali korak posle 20 godina i to je tek početak. Biće još razgovora, iako još uvek nemamo mnogo prostora za veće promene, ali naša namera da pronađemo rešenje je jasna”.

FOTO – SCREENSHOT YOUTUBE

IZVOR – MERIDAN SPORT