BORAC POLA KOŠA BOLJI OD MEGE, LIDER ABA LIGE JE U ČAČKU!

(07.10.2023) – Teško da se može nazvati kakvim derbijem, ali da je bila zanimljiva utakmica – jeste. Da je bilo napeto – jeste. U jako uzbudljivom finišu meča Borac je uspeo da nadigra Megu sa 90:89!

Neverovatnom finišu utakmice smo prisustvovali. Zapravo, sve je počelo od povrede Nikole Topića koji je do trenutka kada je morao da izađe na klupu bio najbolji igrač Mege.

Na nešto malo manje od tri minuta do kraja, supertalentovani plejmejker je dobio laktom udarac od strane Ronlanda Segua. Prokrvario je nos 18-godišnjeg bisera srpske košarke zbog čega je morao da ode i u svlačionicu.

Iskoristio je Borac odsustvo najboljeg igrača rivala da “ukrade” pobedu. Zapravo, kumovala je tome ponajviše nesportska greška Uroša Plavšića. Ne samo što je napravio faul, već mu je to bio i peti prekršaj zbog kojeg je morao da napusti teren.

Borac je iskoristio sve gluposti Mege. Odgovornost je preuzeo Segu. Košem na malo manje od minuta pre kraja je doveo Čačane u prednost. Imao je domaći tim više prilika da pobedi, ali je svaku – ispustio.

Verovatno ponajbolju u samom finišu utakmice kada je Timotej Malovec probao, nerezonski, dvojkom da postane heroj. Iako je bilo još vremena, možda bi se i neka bolja opcija otvorila, Slovak je rešio da proba. Do tada nije imao nijedan poen na meču (?!), a nije ni posle tog šuta.

Pobeda je otišla u ruke Borcu i to druga u ABA ligi. To znači da lider ABA lige “spava” u Čačku, barem dok 2. kolo ne bude kompletirano. Sa druge strane Mega ima dva poraza, mada ekipa koja ima prosek od 19,5 godina ima mnogo prostora da raste i napreduje tokom sezone.

Činilo se u prvoj deonici pri rezultatu 21:14, da bi beogradski tim mogao da drži konce igre u rukama. Štaviše, tokom treće deonice su izabranici Marka Baraća imali i velikih plus 13 (66:53).

nikola topić-mega-borac
FOTO: ABA league/Dragana Stjepanović

Negde od tog trenutka kreće i pad Mege. Kvalitet i pre svega iskustvo igrača Borca je isplivalo. Čačani su postepeno smanjivali prednost. Uveli meč u neizvesnu završnicu i zahvaljujući Seguu došli do jako važne pobede.

Na kraju su u pobedničkom sastavu Amerikanci Segu i Tajlan Birts bili najefikasniji. Prvi je ubacio 21 poen, dok je drugi stao na 17. Ispratio ih je Aleksa Uskoković sa 12 poena.

Sa druge strane je povređeni Topić predvodio Megu. Stigao je biser srpske košarke do 28 poena uz osam asistencija. Sigurno da bi ubacio i više da ga nezgodan udarac nije eliminisao sa utakmice. Čak je i isključeni Uroš Plavšić sa dabl-dablom od 15 poena i 14 skokova mogao da bude prevaga Mege. Međutim, nije i za time može samo da žali.

Izvor: MERIDIANSPORT.RS