ZVEZDA NE ŽELI DA IGRA SUPERLIGU

(16.12.2023) – Dan D za budućnost evropskog fudbala je predstojeći četvrtak – 21. decembar, pošto se njegova sudbina rešava na Evropskom sudu pravde u slučaju Superlige protiv UEFA.

Aleksandar Čeferin i saradnici direktnog i glavnog konkurenta u kontroli evropskog fudbala imaju u rukovodstvu  Real Madrida i Barselone, čiji su predsednici Florentino Perez i Đoan Laporta najistrajniji u nameri da režiraju velike promene i pokrenu novu eru u svetu sporta.

Mundo Deportivo prenosi da su Real i Barselona dogovorili klauzulu, koja se automatski aktivira dobijanjem presude, te tako rešavaju velike novčane probleme u kojima se nalaze, a koje bi trebalo da podmire finansijeri iz Saudijske Arabije.

Isti izvor navodi da se već naziru imena potencijalnih učesnika novog takmičenja, a da će se na spisku naći i nekadašnji šampion Evrope i sveta Crvena zvezda kao i timovi poput Fejenorda, PSV-a, Benfike, Porta, Sportinga i Anderlehta.

Međutim, rukovodstvo Zvezde je izričito demantovalo takve spekulacije.

“FK Crvena zvezda odlučno demantuje bilo kakvu povezanost sa tzv. projektom “Superlige” i svoju budućnost vidi isključivo u UEFA takmičenjima.

Smatramo da fudbal ne može biti u okviru zatvorene lige i po tom pitanju u potpunosti delimo vrednosti koje zastupa UEFA. Crvena zvezda ima odličan odnos i sa UEFA i sa ECA. U okviru najviših organa ECA, Zvezda ima i svoje predstavnike.

Kao bivši šampion Evrope, klub svoju dalju budućnost po pitanju takmičenja na Starom kontinentu, vidi jedino i isključivo u okviru takmičenjima pod okriljem UEFA”.

Dakle, ono što su uradili u košarci sa Evroligom Španci pokušavaju da urade i sa fudbalom – da naprave privatno takmičenje i zgrnu mnogo veće pare nego što dobijaju od UEFA. Da nemaju pravni okvir u današnje vreme svih mogućih prava, ne verujem da bi se Real i Barselona zaletali u ovakve projekte tako da, ukoliko se ne umeša politika njihove šanse za revolucijom u evropskom klupskom fudbalu su solidne.