ABAKAROV O BEOGRADU I EVROPSKOM PRVENSTVU

(5.4.2023) – Ponos srpskog boksa, jubilarni 60. „Beogradski pobednik – memorijal Branko Pešić“, drugi najstariji turnir Starog kontinenta u punom sjaju proslavio je svojih šest decenija postojanja, ugostio 25 zemalja sveta i 190 bokserki i boksera i iznedrio novog šampiona u liku i delu mladog asa u kategoriji do 51 kg – Omera Ametovića.

Spektaklarno veče u bastionu borilačkih sportova pokazalo je spremnost, znanje, gostoprimstvo i kvalitet u organizaciji Bokserskog saveza Srbije, koji je i pre dve godine postavio standarde planetarnog nivoa kroz domaćinstvo Svetskog šampionata za seniore u beogradskoj Areni.

Najviše ocene na račun BSS stigle su i od potpredsednika IBA (Međunarodne bokserske federacije) Aduka Abakarova koji je prisustvovao turniru u Pinkiju.

-Srbija i Beograd iz godine u godinu podižu organizacionu lestvicu svih bokserskih takmičenja. Gledajući turnir u hali Pinki, dobio sam još jednu potvrdu o tome da je Srbija spremna za Evropski šampionat koji je na programu 2024. godine, na samo nekoliko meseci pre početka Olimpijskih igara u Parizu.  Nosioce zlatnih i ostalih medalja na olimpijskoj smotri naredne godine ćemo dobiti na čuvenom Rolan Garosu, teniskom kompleksu koji će u ovom slučaju biti domaćin svim bokserima sveta – počinje priču Abakarov.

IBA u poslednjih nekoliko godina inovacijama i edukacijama radi na progresiji boksa u celom svetu i povratku slave ovog sporta koji je imao pre nekoliko decenija.

-Sport čije je drugo ime plemenita veština je sa razlogom što nas ovaj sport uči karakteru, samokontroli, toleranciji, disciplini, hrabrosti i odlučnosti. On se suočio sa stagnacijom koja je sada presečena novim metodama rada, organizacije samih takmičenja, trenerskog i sudijskog kadra. Ide se u dobrom smeru, radi se neprestano, a svaki rezultat rada zahteva vreme, upornost i posvećenost. Verujemo da ćemo uskoro imati rezultat kome težimo.

Boks je u školama u Velikoj Britaniji bio višedecenijska tradicija, danas je marginalizovan. Urušavanje društva vrši se rušenjem tradicionalnih vrednosti u svim oblastima, posebno u sportu, a jedna od tih podlih akcija je i uništavanje boksa širom planete, kao hir bogatih moćnika koji u svojim rukama imaju druge „proizvode“ za koje traže kozumente među mladima, među onima na kojima počiva budućnost planete. Borimo se i borićemo se za ne samo opstanak boksa, već da u vremenima ispred nas bude jači nego ikada.

Velikog saveznika u tome Svetska boks federacija ima upravo u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu. Oni znaju važnost boksa, misiju boksa na planeti i da je to sport koji zarad svih pokolenja mora opstati – istakao je potpredsednik IBA.

Beogradska Arena je 2021. bila smotra najboljih boksera sveta.

-Pokazali ste na delu da ste lider u organizaciji međunarodnih sportskih događaja, sa posebnim akcentom na boks gde ste svima ukazali kojim putem treba ići i da ste ambasador sporta i fer pleja na celoj planeti. U svemu što radite vi pristupate svim srcem, svom svojom snagom, umećem, kapacitetima, beskrajnom motivacijom i ogromnom ljubavi. Vi ste vredan i hrabar narod, ponosan, narod koji će sve učiniti da svako ko dođe u vašu zemlju utisak koji ponese u odlasku bude pozitivan, inspirativan i večan.

Iza srpskog boksa što je od krucijalne važnosti stoji vaš predsednik Vučić, stoje i najjače sportske organizacije u državi, Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Srbije. Siguran sam da će i Evropsko prvenstvo koje nas očekuje u beogradskoj Areni 2024. biti na najvišem nivou ikada u istoriji ovog takmičenja – zaključio je Abakarov.

FOTO: BOKSERSKI SAVEZ SRBIJE