ANGELINA TOPIĆ SEDMA NA SVETU

(27.8.2023) – Najmladja srpska atletičarka koja je predstavljala našu zemlju na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti, Angelina Topić zauzela je sedmo mesto u finalu planetarnog šampionata u skoku u vis.

Sjajno je Angelina otvorila takmičenje u finalu, s obzirom na to da je bez ikakvih problema, sa lakoćom preskočila 1.85 metara. To je bio idealan početak za Topićevu, koja je u drugoj seriji visinu od 1.90 m takođe preskočila iz prvog pokušaja. Nakon toga, usledio je i skok na 1.94, ali iz prvog puta Angelina nije bila uspešna. Ipak, to nije bio problem za srpsku atletičarku, koja je već u narednom pokušaju
preskočila 1.94.

Napala je Angelina nakon toga i 1.97, međutim, posle tri pokušaja nije uspela da preskoči izazovnu visinu, te je tako takmičenje završila kao sedmoplasirana na svetu.

Ovo je svakako ogroman uspeh za Topićevu, ali i srpsku atletiku, s obzirom na to da je na prvom seniorskom svetskom šampionatu, Angelina uspela da izbori prvo finale u neverovatno jakoj konkurenciji, a potom završi i kao sedma na svetu.

Samo četiri atletičarke uspele su da preskoče visinu od 1.97 m i ostanu u borbi za medalju. Zlato je na kraju pripalo Ukrajinki Mahučik sa preskočenih 201 santimetrom, dok srebro i bronza pripada australijskim takmičarkama Paterson i Olislagers.

Srbija se nalazi među 23 zemlje koje su osvajale zlatne medalje, zahvaljujući svetskoj prvakinji Ivani Vuleti. Angelina je bila sedma, a Asmir deveti na svetu.

Zanimljivo da su po jednu zlatnu medalju osvojili još Australija, Italija, Ukrajina, Japan, Maroko, Grčka, Bahrein, Burkina Faso, Dominikanska Republika, Indija i Venecuela, a još je zanimljivija tabela zemalja bez zlata – Poljska, Kuba, Bocvana, Francuska, Kina, Češka, Barbados, Brazil, Finska, Litvanija i Rumunija.

Nemačka je priredila senzaciju, pošto od 75 takmičara niko nije osvojio medalju. Neverovatno.

Ukupno je 46 zemalja osvajalo medalje, najviše SAD 29, od toga 12 zlatnih. Po 4 zlata imaju Španija i Kanada, Jamajka i Kenija po 3, Etiopija, Velika Britanija, Norveška, Švedska, Holandija i Uganda po 2.

FOTO – SAS