ARUNOVIĆEVA I MIKEC NAJSJAJNIJIM TROFEJIMA SPUSTILI ZAVESU NA IP BEOGRADA

Tandem naših najboljih strelaca pištoljem Zorana Arunović-Damir Mikec je zlatnom medaljom u miksu u petak počeo učešće na 47.internacionalnom prvenstvu Beograda „Bel ekspo“ centru.

Na isti način su i stavili tačku. Poslednjeg dana, u okviru „Velike nagrade Beograda“ osvojili su zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji i bili najuspešniji naši strelci trećeg dana turnira koji je okupio preko 300 takmičara iz 11 zemalja.

Arunovićeva je ujedno i najbolja učesnica turnira, jer u tri dana je osvojila isto toliko prvih mesta. Posle zlatne medalje sa Mikecom u miksu, osvojene u petak, u subotu je trijumfovala u pojedinačnoj konkurenciji na Trofeju Beograda, a danas stavila tačku na zlatan niz. Mikec je na Trofeju Beograda u pojedinačnoj konkurenciji bio treći.

Srpski strelci su danas osvojili četiri medalje. Sem Zorane i Damira, medalje na pobedničko postolje poslednjeg dana popele su se Teodora Vukojević i Andrea Arsović, drugoplasirana odnosno trećeplasirana vazdušnom puškom.

Danas su strelcima, umesto medalja, uručivani trofeji Beogradski pobednik.

Zorana je na putu ka svom Beogradskom pobedniku, dominirala u kvalifikacijama, a potom brzo ubila svu neizvesnost u prvoj fazi finala. Od početka je dominirala i ubedljivo osvojila prvu poziciju, a uz Arunovićevu u meč za zlato se plasirala i 16-godišnja Hrvatica Ana Ćukušić. Naša olimpijka je bila veliki favorit u dvoboju za pobednički trofej, skoro stalno vodila, ali Ćukušićeva se nije predavala. U jednom trenutku je izjednačila na 8:8 i nije dozvolila Zorani da slavi laku pobedu. Ipak, iznenađenje se nije dogodilo. Arunovićeva je nadmašila Ćukušićevu 16:12 u poenima.

Brankica Zarić (Novi Sad 1790) je osvojila peto, a Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće) šesto mesto u finalnom nadmetanju dama pištoljem.

Damir Mikec je do pobede došao u velikoj borbi sa bugarskim strelcima, Kirilom Kirovim i Samuilom Donkovim. Tokom prve faze finala bilo je nekoliko preokreta, ali kako se bližilo kraju, Mikec je gađao sve bolje i u meč za zlato ušao sa prvog mesta. Rival u duelu za najsjajnije odličje bio mu je Kiril Kirov, dok je Donkov završio na trećoj poziciji. Obojica strelaca su nizali sjajne hice, a na kraju je Mikec došao najsjajnijeg trofeja trijumfom 16:10. Uz Mikeca, našu zemlju su u finalu predstavljali i njegov klupski drug Srećko Pušica (četvrto mesto) i Kikinđanin Boris Mikulc na šestoj poziciji.

Klavdija Jerovšek je trijumfovala vazdušnom puškom za dame, ispred dve srpske reprezentativke. Srebro je pripalo Teodori Vukojević („Čika Mata“), a bronza Andrei Arsović (Partizan). Nijanse su odlučivale u prvom delu finala. Jerovšekova je pogodila 260,4 kruga, Vukojevićeva 260,0, a Arsovićeva samo 0,1 manje od Teodore. Daleko od medalje nije bila ni Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“) na četvrtom mestu. Od srpskih takmičarki u finalu se našla i mlada Emilija Ponjavić (Trstenik 1883), koja je završila na petom mestu.

Duel za zlato je bio pravi nastavak uzbudljivog finala. Sve je bilo otvoreno do kraja, a Jerovšekova je Vukojevićevu salvaladala 16:12.

Puškom za muškarce najprecizniji je, kao i juče na Trofeju Beograda, bio hrvatski reprezentativac Petar Gorša. Najuspešniji srpski takmičar bio je Lazar Kovačević (Jagodina 92), koga su, na četvrtom mestu od medalje delila četiri deseta dela kruga. Milenko Sebić (Novi Sad 1790) je bio peti, a Stevan Jovanović („Čika Mata“) sedmi.

TEKST I FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE