BOKS POMAŽE U VASPITANJU DECE I POZITIVNOM OBLIKOVANJU LIČNOSTI – ISTIČE NENAD BOROVČANIN

(14.5.2023) – Život je prepun izazova sa kojima moramo koračati od početka do kraja. Samokontrola, čvrst karakter, posvećenost, disciplina su nešto što se uči kroz život, ali isto tako su i neophodni za marširanje istim.

Boks je sport koji uči svim ovim vrednostima, sport koji sa razlogom nosi naziv plemenita veština jer svakom pojedincu koji zakorači u svet magičnog četverougla usadi upravo taj kamen fizičke i mentalne čvrstine koja je ključ opstanka u svim toksičnim sredinama, situacijama, prilikama koje iskaču u našem životnom bitisanju.

Sa razlogom boks je bio višedecenijska tradicija i praksa u školama Velike Britanije, jer pomaže detetu u sticanju socio-emocionalnih kompetencija u međuodnosima svih članova društvene zajednice.

“Bokserski savez Srbije pokreće akciju u bokserskim klubovima koja će predstavljati svojevrsni vaspitni kurikulum kroz koji će se raditi na podršci detetu u oblikovanju i stvaranju mogućih situacija gde se uspostavljaju socio-emocionalni odnosi. Kompetencija dece je na roditeljima, oni predstavljaju paradigmu za dete, ali i na vaspitačima bilo da je reč o vaspitaču u vrtiću, školi, treneru u sportu koje je dete izabralo kao vid rekreacije ili svog budućeg poziva.

Deca koja ostvare stabilnu i jaku vezu sa roditeljima i vaspitačima, kasnije će pokazati samouverenost, sigurnost, stabilnost, kreativnost, kao i spremnost da se prilagode svojoj društvenoj sredini. Vaspitanje ima uticaj na kompletnog čoveka, izgradnju njegovog intelekta, karaktera, emocija i tu se susrećemo sa procesom usvajanja znanja, umeća i navika, proces razvijanja telesnih i intelektualnih snaga i sposobnosti, pogleda na svet  – objašnjava predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Pojedinac, mladi sportista veliki deo vremena provodi u sportskom klubu koji uz porodicu predstavlja fundamentalni faktor pripreme dece i mladih za život i rad u društvenoj zajednici.

Podrška i saradnja između roditelja i trenera za kompletan dečiji razvoj i dečija postignuća na svim poljima posebno je važna, a što je komunikacija jača time se kvalitetnije i efikasnije implementiraju kreativne ideje i zadovoljavaju interesovanja i potrebe dece.

Naši treneri u bokserskim klubovima širom Srbije narednih meseci proći će pedagošku obuku, iako mnogi, naročito ovi stariji to već jesu i svojim rezultatima su već dali ono što se traži od njih, a to je da stvaraju bolje ljude. Deca se razvijaju u interakciji brojnih faktora, a roditelji i vaspitači, odnosno treneri su temelj u njihovom vaspitanju i razvoju, naročito ako među njima ima dobre komunikacije i pragmatične saradnje.

Socijalna integracija deteta uviđa se putem interakcije sa okruženjem, a samim tim podstiče se njegov cjelokupni razvoj.  Deca se ne rađaju s veštinama, vrednostima i vrlinama. Sve one su važan deo detetovog identiteta i ličnosti, zbog čega je svako dete jedinstveno, prepoznatljivo i različito od drugih. Zajedničko im je da se one uče, stiču, uvežbavaju i razvijaju, prvo u porodici, a zatim i u školi, sportskom klubu.

Naša misija će biti upravo ta, da kod dece razvijemo strpljenje, toleranciju, kritičnost, doslednost, iskrenost, uvažavanje, da u svakom trenutku svog života budu šampioni, dosledni i dostojni sebe – zaključio je Borovčanin.

Povodom pokretanja akcije u bokserskim klubovima gde će se pored boksa raditi i na vaspitnom konceptu predsednik BSS Nenad Borovčanin poslao je svim boks trenerima u Srbiji pismo zahvalnosti kako bi nastavili dalji rad na tome. Usavršavanje svih sledi kroz niz edukativne radionice, sve u cilju da se što lakše savladaju svi izazovni momenti sa kojima se suočavaju svi u vaspitnom procesu.

FOTO – BSS