BUDISAVLJEVIĆ SE BORI ZA TITULU SVETSKOG OMLADINSKOG PRVAKA

(1.10.2023) – Sjajna vest stiže iz Meksiko Sitija gde srpski velemajstor Luka Budisavljević igra na visokom nivou.

U veoma bitnoj partiji za konačan plasman, u pretposlednjem kolu Pojedinačnog prvenstva sveta za juniore, Luka je tokom noći po našem vremenu, crnim figurama savladao kolumbijskog velemajstora Santjago Avila Pavasa. Pobeda koja ga je odvela na deobu prvog mesta sa francuskim velemajstorom Mauricijem. Baš će njihova partija u poslednjem kolu odlučiti ko će biti novi omladinski prvak sveta!

Maurici je četvrti nosilac na turniru, a Luka 15. Obojica imaju po 8 poena iz 10 partija. Više nego odličan rezultat. Lukin performans je trenutno 2643 i nakon ovog prvenstva sasvim je sigurno da će popraviti svoju poziciju na svetskoj rejting listi.

Najbliži pratioci imaju po 7,5 poena, a to su velemajstori Nejman (USA, 1.nosilac), Svane (Nemačka, 2. nosilac), Nestorov (FIDE, 3. nosilac), Gharibjan (Jermenija, 13. nosilac) i Šubelj (Slovenija, 16. nosilac).

Podsećanja radi, srpski velemajstori su do sada osvojili dve zlatne medalje na juniorskim prvenstvima sveta, Bora Ivkov 1951. godine (Birmingen, Engleska) i Igor Miladinović 1993. godine (Indija). Dosadašnji nastup uliva nadu svim ljubiteljima šaha u Srbiji da Luka može da ponovi ovaj nesvakidašnji uspeh.

Partije poslednjeg kola su u toku. 

FOTO – ŠSS