BUFON SMATRA DA TREBA POVEĆATI GOLOVE

(1.1.2024) – Čuveni italijanski golman Đanluiđi Bufon (192 cm) smatra da bi trebalo razmisliti o povećanju dimenzija golova u fudbalu. Njihova veličina nije se mijenjala od 1875, a iznosi 7.32 metra u dužinu i 2.44 metra u visinu.

“Često razmišljam o tome. Kad sam počeo 1998. bio sam među prvih pet najviših igrača u Seriji A. Prošle sezone, igrajući za Parmu u Seriji B i dalje sam bio među prvih pet najviših igrača, ali od njih 22. na terenu.
Veličina gola određena je 1875. godine i pretpostavljam da je bila prilagođena tadašnjim antropometrijskim vrednostima. Danas je situacija potpuno drugačija i mislim da bi o tome treebalo razmisliti. Čak se i u odbojci raspravlja o visini mreže”, rekao je sveže penzionisani Bufon (46)  u intervjuu za Tuttosport i dodao:

“Možete videti uticaj visine golmana na udarce iz daljine. Pre trideset godina na svakih pedeset udaraca dolazilo je do deset pogodaka. Danas je taj odnos pao na tri gola na 50 udaraca i vrlo je nizak. Dati gol iz daljine protiv dva metra visokog golmana puno je teže.”

Fudbal je po pitanju pravila jedan od najkonzervativnijih sportova na svetu, Razlog leži u tome što se u Odboru za donošenje pravila nalazi 8 članova, od kojih 4 daje Fifa, a 4 Velika Britanija. Imajući u vidu koliko Ostrvljani poštuju tradiciju jasno zašto teško dilazi do promena.

FOTO – PRIVATNA ARHIVA
IZVOR – INDEX.HR / https://www.index.hr/sport/clanak/buffon-predlozio-revoluciju-u-nogometu-to-se-nije-mijenjalo-od-1875/2525478.aspx