ČEFERIN detaljno o situaciji u evropskom fudbalu

Predsednik UEFA, Slovenac, Aleksandar Čeferin je, u itervjuu za Slovenačke medije, retrospektivno i detaljno, objasnio situaciju koja se dešavala u evropskom klubskom fudbalu. On se osvrnuo na sukob između FIFA i UEFA na jednoj strani i Superlige Evrope, na drugoj strani, objasnivši šta, ljubitelji fudbala, kao i svi fudbalski radnici pa i fudbalski klubovi, mogu očekivati u budućnosti. Intervju prenosimo u celosti.

Od 12, ostalo “samo” 4 kluba?

” Ljudi kažu da je UEFA korumpirana i da sve radimo isključivo zbog novca. Bivši predsednici i jesu bili, zato sam se ja i kandidovao da to promenim i sada sam prvi čovek UEFA. Vudvord me je nazvao u četvrtak i rekao da je novi format Lige šampiona sjajan i da će glasati za njega. Anjeli je u petak predsedavao “EKA” i svih 247 klubova su glasali za novi format. Uključujući i pohlepnih 12.”

Poruka od subote?

” Subota je zaista bila zanimljiva. Neko čije ime neću spomenuti me je nazvao ujutru i rekao da će klubovi u nedelju veče stvoriti nešto što se zove Superliga. Posle toga, istog dana, primio sam pet poziva od pet različitih klubova koji su mi se izvinjavali što su to morali da urade.”

Anjeli?

” Anjeli je rekao da su sve to laži i da su izmislili. Nisam bio tako naivan i rekao sam mu da bi trebalo da napišemo saopštenje za medije. Rekao je da napišem, da će on to proveriti, popraviti i poslati nazad. Tada smo se poslednji put čuli, više se nije javljao na telefon.”

Nedelja?

” U nedelju sam morao da uzmem dupli viski kako bih zaspao. U utorak sam dobio 3.800 SMS poruka na koje nisam stigao da odgovorim. Klubovima koji su bili zabraniti zbog nastanka Superlige sam rekao: “Dajte mi 24 sata i ona više neće postojati”. Obavio sam nekoliko poziva, ali najvažnije su odradili navijači. Oni su ti koji su se pobunili.”

Barselona?

” Do neke mere svi su me razočarali, ali moram da kažem da je Barselona možda najmanje. Laporta je na poziciju predsednika Barselone izabran nedavno i razgovarao sam s njim dva ili tri puta. Bio je pod ogromnim pritiskom zbog loše finansijske situacije koja ga je dočekala u klubu. Nije on kriv što je situacija takva i očito je bio pod velikim pritiskom da pronađe novac. Ipak, kao lukavi pregovarač osigurao je način da Barselona izađe iz tog projekta ako navijači budu protiv.”