CRVENA ZVEZDA MERIDIANBET BILA NADOMAK IZNENAĐENJA I PREOKRETA PROTIV BASKONIJE

(9.12.2023) – Košarkaši Baskonije savladali su Crvenu zvezdu Meridianbet pred domaćom publikom sa 87:85, u okviru 13. kola Evrolige.

Baskonija je dobro otvorila meč i već u uvodnih tri minuta došla do 7:0, Mariknović je pogodio za dva i tri poena, a uz njega i Kotsar.

Crvena zvezda Meridianbet je do prvih poena došla tek nakon četiri minuta igre, posle polaganja Lazarevića, a onda su usledile dva nova pogođena šuta za tri poena domaće ekipe. Precizni su bili Marinković i Sedekerskis, dok je na drugoj strani poene postigao Nedović – 13:4. Ekipa Duška Ivanovića je održavala prednost tokom prvog kvarta,a Crvena zvezda Meridianbet nije imala rešenja za šut za tri poena. Ulaskom u igru, dobru šutersku seriju je nastavio i Hauard, ali je Gedraitis održavao Zvezdu u životu (18:13). Do kraja prve deonice, pogodili su šest od 10 šuteva za tri poena i u drugi kvartal ušli sa plus osam (26:18).

Početkom druge četvrtine, Gedraitis je pogodio za tri poena, ali odmah na drugoj strani je Hauard je uspeo da uzvrati i tako održi prednost. Srediom druge deonice, Baskonija je došla i do dvocifrene prednosti, poenima Čime Monekea sa penala  (41:30). Uspešno su Španci održavali dvocifrenu prednost do poluvremena, najviše dobrim šutem za tri poena, a onda su crveno- beli poenima Bolomboja, a potom i dobrom odbranom protiv Hauarda uspela da dođe do minus devet pred pauzu (52:43).

Crvena zvezda Meridianbet je dobro ušla u drugo polureme, iz dobre odbrane je proradio napad. Bolomboj i Gedraitis su pogodili za tri poena i crveno- beli su prišliia na minus šest (55:49). U nastavku je Baskonija održavala prednost, sve do isteka četvrtog minuta, kada su crveno- beli ponvo “zategli” odbranu i 9:0 serijom došli do nerešenog rezultata (62:62). Ipak, u poslednjem minutu je domaća ekipa vratila prednost na greške gostiju. Pogodio je Sedekerskis, a potom i trojku Kodi Miler-Mekintajer za kraj trećeg kvartala (67:62).

Na startu poslednjeg kvarta, Baskonija je vratila dvocifrenu prednost, održavala je sve do poslednja dva minuta, kada je seriju započeo Miloš Teodosić trojkom 11:1, a završio je Gedraitis trojkom za 85:85 na devet sekundi do kraja. Tada Bolomboj pravi faul nad Sedekerskisom, koji pogađa oba bacanja, a potom posle promašaja Gedraitisa, Moneke je prvo promašio prvo, a potom namerno drugo za pobedu Baskonije  (87:85).

Najraspoloženiji u pobedničkoj ekipi, bio je upravo Tadas Sedekerskis sa 18 poena i osam skokova, pratio ga je Markus Hauard sa 17, dok je Čima Moneke upisao 15 poena uz devet skokova. Dvocifren je bio i Nikos Rogkavopulos sa 14 poena. Srpski reprezentativac Vanja Marinković je postigao devet poena.

Kod Zvezde, Rokas Gedraitis je upisao 24 poena uz šest skokova i tri asistencije, dvocifren je bio Džoel Bolomboj sa 14 poena i Miloš Teodosić sa 13 poen i šest asistencija. Dobru utakmicu iza sebe imao je i Luka Mitrović sa osam poena, 16 skokova i sedam asistencija.

FOTO: KK CRVENA ZVEZDA