DAN KADA JE PARTIZAN POKORIO EVROPU

(16.4.2024) – Danas je taj dan. Dan kada je pre 32 godine cela košarkaška Evropa „zaćutala na trenutak“ i čekala da vreme istekne. Da sirena označi kraj velikog istanbulskog finala i početak slavlja momaka u belim dresovima. Da filmska priča koju je ta ekipa Partizana živela tokom cele sezone, dobije i filmski kraj.

Najmlađi tim Evrolige, jedini bez stranaca, sa trenerom debitantom, tim koji je zbog sankcija samo jedan jedini meč igrao kod svoje kuće – četvrtfinale protiv Virtusa – tim koji je dom morao da nađe u dalekoj Fuenlabradi, krunisan je kao apsolutni vladar Evrope. I to trojkom u samom finišu tog velikog finala.

Ta trojka Aleksandra Đorđevića bila je tačka na tu čudesnu sezonu. Mada je takav šut Đorđević još par puta ponovio. Jednom u dresu reprezentacije, na utakmici protiv Hrvatske u Barseloni, drugi put na njegovom oproštaju od košarke.

Željko Obradović koji se u svojoj debitantskoj sezoni okitio titulom prvaka Evrope, još osam puta u karijeri ponovio isti uspeh.

Zato će u bogatoj istoriji kluba iz Humske 16. april 1992. uvek biti upisan zlatnim slovima. Prvaci Evrolige te večeri u Istanbulu postali su: Predrag Danilović (MVP fajnal- fora), Aleksandar Đorđević, Ivo Nakić, Slaviša Koprivica, Zoran Stevanović, Vlada Dragutinović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Nikola Lončar, Mlađan Šilobad, Igor Mihajlovski, Igor Perović. Trener je bio Željko Obradović, njegov prvi asistent Velimir Gašić.

Partizan – Huventud 71:70 (40:34)