DEVET KLUBOVA ZA DUBAI, PARTIZAN UZDRŽAN, BUDUĆNOST NIJE DOŠLA

(19.3.2024) – Klubovi ABA lige ovog utorka doneli su konačnu odlulku o proširenju lige i ulasku Dubaija u takmičenje.

Devet klubova glasalo je za ulazak Dubaija, Partizan je ostao uzdržan dok podgorička Budućnost nije prisustvovala sastanku.

Kako prenosi Nova.rs, odluku sa skupštine ABA lige  u ime kluba potpisali su Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića, kao potpredsednik i direktor i Dejan Kamenjašević, kao generalni direktor. Ovaj portal navodi da je imao uvid u dopis koji je Dubai poslao članovima i klubovima deoničarima ABA lige po kome će u ABA ligi igrati tri godine, počevši od sezone 2024/2025, a novčana ponuda kluba iz UAE iznosi 1.700.000 evra po sezoni. To je za 200.000 evra uvećena suma u odnosu na prethodnu ponudu.

Regionalni mediji pišu drugačije, pa tako Index.hr navodi da će Dubai plaćati 2.5 miliona po sezoni i da će drugim klubovima u ligi plaćati troškove putovanja i boravka u UAE-u.

To što će Jadranska liga imati novog člana sa sobom povlači i promenu sistema takmičenja. Kako Meridian sport saznaje, Skupština je posle prijema Dubaija odlučila da će se sledeće sezone 16 timova boriti za regionalni trofej. U narednoj sezoni u prvoj ABA ligi učestvovaće 13 timova koji su izborili opstanak plasmanom u tekućoj takmičarskoj godini i šampion ABA 2. To je ukupno 14 timova, a za poslednje 15. mesto boriće se poslednjeplasirani iz ABA 1 i finalista ABA 2 lige, dok će 16. mesto zauzeti Dubai.

Postignut je i dogovor da maksimalan broj ekipa iz jedne države bude šest, a klub koji bi igrao u baražu iz ABA 2, ne može da bude iz Srbije ako je prvak drugog ranga takmičenja iz iste zemlje.

Sada je na potezu Evroliga, jer Dubai čeka i potvrdu svoje sudbine u evropskim takmičenjima.

U međuvremenu je Partizan objasnio zašto je bio uzdržan.

“KK Partizan se nakon sednice Skupštine ABA lige javno obraća sa željom da pojasni svoju poziciju prilikom današnjeg donošenja odluka.

Želja KK Partizan jeste bila da se prvo odlučuje o izmeni Društvenog ugovora, prijemu novih članova koji su na to ostvarili pravo po Statutu ABA lige, preoblikovanju Javnog trgovinskog društva u d.o.o. , a tek potom o proširenju lige i prijemu Dubaija.

Ipak, kako na prve dve teme u ovom trenutku nije postignut dogovor, uz uveravanja da će se dve navedene tačke okončati do 30.06. klubovi su pristupili glasanju o prijemu Dubaija i proširenju Prve ABA lige.

KK Partizan ovu proceduru smatra apsurdnom, jer je Dubai praktično prvo primljen u Ligu, da bi mu tek naknadno bilo traženo mesto u istoj.

 Ono što KK Partizan želi da naglasi, jeste da Klub principijelno nije bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, već protiv načina na koji je ta odluka doneta. Takođe, Klub je veoma zabrinut zbog proširenja kalendara takmičenja na još četiri utakmice koje predstavljaju dodatno opterećenje za igrače.

 U prilog konstruktivnom pristupu KK Partizan rešavanju ovog pitanja ide i činjenica da je finansijska ponuda Dubaija povećana upravo na inicijativu i insistiranje crno-belih.

 Na kraju ili početku, KK Partizan izražava zadovoljstvo zbog situacije u kojoj će od naredne sezone u Prvoj ABA ligi moći da se takmiči šest srpskih timova. Uprkos zabrinutosti zbog zgusnutog kalendara i neslaganju sa redosledom donošenja odluka, KK Partizan pozdravlja mogućnost da se kvalitet srpskih klubova potvrdi kroz povećan broj učesnika u najvišem rangu regionalnog šampionata, ujedno i najkvalitetnijem takmičenju na našim prostorima”, saopštili su crno-beli.

Saopštenjem se oglasila i Budućnost, iako nije objasnila zašto nije bila na sastanku.

“Iz medija smo saznali da je Skupština ABA lige održana bez prisustva predstavnika Budućnosti i uz protivljenje Partizana i uz novo konstantno omogućavanje Derbija da koristi svoja vlasnička prava osvjanjem ABA 2 lige. Ako su ovi navodi o učešću Dubaija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine doneo odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Drušva koje upravlja ligom. Taj okrnjeni sastav zanemario je činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju ovog javnog trgovačkog društva neophodna za proširenje ABA lige, pristup klubova iz drugih država i odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbedili osvajanjem ABA 2 lige ili razigravanjem na kraju sezone.

Nemamo ništa protiv da se od sledeće sezone omogući Dubaiju da igra u ABA ligi, ali insistiramo na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Statuta i ugovora, a ne na način na koji je primenjen u Skupštini i da Dubai dovede u nezavidnu situaciju, a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova društva neće moći da igra. Takođe, poslednje plasiranim klubovima i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mesta u ABA ligi od sledeće sezone, ako je jasno da se ova sezona mora završiti po važećim pravilima”.

Neverovatno, ali čini se da akcija Dubai neće proći bez problema.