Đoković ponovo igra u Beogradu

Najbolji teniser sveta i jedan od najboljih u istoriji “belog sporta”, Novak Đoković, ponovo igra u Beogradu. On će, ove nedelje, učestvovati na ATP turniru “Belgrade open”, iz serije 250. Tim povodom Đoković je odgovarao na mnoga pitanja srpskih novinara, koja su se odnosila na razne segmente njegove dosadašnje karijere, privatnog života ali i planove za budućnost. Mi vam prenosimo neke od najzanimljivijih Đokovićevih odgovora i stavova.

Mladi i perspektivni Marko Top?

” Šteta što se povredio. Imao je probleme sa leđima nekoliko dana pred turnir, ali pokazao je borbenost i ponosan sam na njega jer nije odustao. Imao je stav, to je odlično kod mladih igrača. Korija je u Top 100 na svetu, dobar je na šljaci. Zadovoljan sam kako je Marko igrao. Trenirao je u našem centru sa našim trenerima. Srećni smo što je kod nas, ima potencijal da postane uspešan teniser. Uradićemo sve da ga podržimo kao što to radimo sa Hamadom Međedovićem. Njih dvojica se poznaju, vršnjaci su i mogu da pomognu jedan drugom. I ja sam sa Viktorom Troickim dosta putovao, odrastali smo zajedno, išli na turnire, igrali međusobno i delili sobu. Ako imate nekoga da vam pomogne, put je znatno lakši. Voleo bih da vidim da provode mnogo više vremena zajedno.”

ATP turniri u Srbiji?

” Neobično je da se u Srbiji igraju dva turnira u samo mesec dana, uvek je lepo igrati ovde. Nismo ni planirali da ga organizujemo, a nastao je kao rezultat pomeranja Rolan Garosa. Mislim da uspeh neke nacije u tenisu zavisi od broja turnira. Sa Teniskim savezom Srbije se trudimo da organizujemo što više turnira za mlade, na taj način možemo da napredujemo. Što više turnira, to manje troškova. Ako nemate turnire, sve je teže i skuplje. Drago mi je što sam i ja ovde, mogu da budem sa porodicom.”

Lična fizička priprema?

” Zadovoljan sam kako sam igrao u Rimu. Posle pet sati provedenih na terenu u subotu, bio sam dobar u nedelju. To me je zadovoljilo, saznanje da mogu da igram dobro. Sve sam podredio Parizu. Na ovom turniru ću se fokusirati na rad na određenim segmentima igre da ih poboljšam, kako bih zasijao u Parizu. To je veoma zahtevan turnir, igra se na dve nedelje.”

Teniska akademija?

” Trenutno smo u fazi razvijanja stručnjaka, a akademiju ćemo verovatno otvoriti ove zime. Krajem prošle godine smo organizovali kamp, imali smo oko 30 igrača. To je dobar način da testiramo našu metodologiju i pristup. Dobili smo pozitivne reakcije, a zanimljivo je da sam tada prvi put radio kao trener dve nedelje. Uživao sam, to me je usrećilo. Tenis je moj život. Akademija je zahtevan i kompleksan projekat, ali sam spreman da ga ostvarim i ostavim u nasleđe. Goran Ivanišević i Viktor Troicki su treneri ovde, imamo dobar tim i širimo ga. Ima puno posla, ali je uzbudljivo jer želimo da podržimo tenis u Srbiji i regionu. Ovde imamo dosta talenata. Janko Tipsarević ima svoju akademiju, radi dobar posao i to je sjajno. Srbija radi dobre stvari trenutno.”

VTA turnir u Srbiji?

” Srećan sam što su igračice zadovoljne, što imamo pozitivne komentare. I ja sam čuo lepe impresije o centru, turniru, organizaciji. Ne mogu da budem srećniji. Kao igrač znam koje su bitne stvari koje treba da obezbedite kako bi se svi lepo osećali. Dali smo sve od sebe. Žao mi je što teniserke zbog kovid protokola nisu mogle da obiđu Beograd, ali nadamo se da će se to dogodine promeniti.”

Sve češća putovanja po Srbiji?

” Tek sam krenuo sa putovanjima. Definitivno bih pozvao sve ljude da dođu u Srbiju i obiđu je. Treba otići u prirodu, to je naše najveće bogatstvo – planine, reke, jezera, pećine. Pored Kopaonika, Rtanj mi je omiljena planina. Volim da se uspinjem, pa ću to raditi sve više kako više vremena provodim u Srbiji. Volim da sam napolju u prirodi, a Srbija ima dosta da ponudi.”

Lične želje za 34. rođendan?

” Pre svega, poželeo bih zdravlje. Pored toga, želim ljubav i mir i da provodim više vremena sa najdražim ljudima u životu. To je ono što mi nedostaje u prethodnih 15 godina. Trudim se da budem srećan i na terenu i van njega. Takođe, voleo bih da ponovo organizujemo Adria tour. Mislim da je ta ideja lepa, da se pomogne tenisu na Balkanu, da se ujedini region uz pomoć sporta. To je jedna od retkih oblasti koja ujedinjuje ljude. Mislim da je ono što smo uspeli da organizujemo prošle godine bilo lepo i želim da se to nastavi. Kao teniser, želim da što više putujem po regionu i zemljama bivše Jugoslavije. Planovi za organizaciju tog turnira i dalje postoje i tokom igračke karijere želim da to ostvarim.”