“DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK” – Knjige koje preporučujemo mladima

     Svakodnevnica u životu mladih, ispunjena korisnim sadržajima i istinskim vrednostima – to je prava stvar. To je preduslov za pun život, mogućnost za pravilan lični razvoj. To je dobro koje ne ostavlja prostora za loše stvari, ni prilika za iskušenja i izazove koji vode u bespotrebne nevolje. Ili još gore – u propast, kao što je droga i robovanje bilo kojoj zavisnosti uopšte. Naravno da je prirodno birati slobodu. Ovde se radi o ličnoj slobodi, o dubljem osećaju unutrašnje nezavisnosti, o slobodi tela i duha. A koliki je osećaj oslobođenosti i oplemenjenosti duha pri čitanju knjiga!  Znaju oni koji čitaju. I koliko je slobode i zdravlja u telu koje se bavi sportom!  Znaju oni koji vežbaju.             

    Nije lako tinejdžerima usaditi naviku za čitanje i ljubav prema knjizi, ako se to još u ranom detinjstvu nije dogodilo. Isto je i sa fizičkim aktivnostima. Nije lako u savremenom svetu potpuno poremećenog sistema vrednosti, u eri interneta i socijalnih mreža. Veliki je trud potreban da se preusmeri interesovanje sa pogrešnih autoriteta na prave vrednosti. Nije lako odvući pažnju sa popularnih likova, ispraznih i životno bezvrednih, određenih samo spoljašnjim stvarima, uz to još i pogrešnim i naopakim, bez vrednovanja jedino važnog unutrašnjeg života i sveta, bez vrednovanja ičega uopšte. Jer, tinejdžeri su uglavnom na internetu, sa telefonom ili kompjuterom, vlada zanemarenost knjige, ili nezainteresovanost oduvek. Svejedno, roditelji treba da ulože ogroman trud, nastavnici danas teško, apatija je zavladala svuda.

      Šta preporučiti starijim klincima i tinejdžerima, što im usmerava i drži pažnju na priči? Sve zavisi od sklonosti, afiniteta, izbor je ogroman, obojen svim mogućim bojama. Za početak, da uzmemo vesele boje, da pomenemo komedije, duhovite knjige za mlade. Čini se da je to nešto što je sigurno. To su priče koje će da ih opuste, da ih zabave, nasmeju. Da, uz takve knjige, pored ostalog, uče i da se smeju, i to da se puno smeju i to je divno. Možda nije najbolji primer isključivo za smeh, ali da pomenemo Fredrik Bakmana i njegov poznati bestseler ,,Čovek po imenu Uve“  (snimljen je i film), pun i smeha i plača, iznad svega saosećanja, dobrote i tople duše; kao i naslov: ,,Moja baka vam se izvinjava“ – priča o ljudskim osećanjima, manama, praštanju, o nužnom prihvatanju različitosti, o ljudskoj toplini. Ovo su izuzetno tople knjige koje sasvim sigurno drže pažnju i greju dušu. Iz domena klasike, da pomenemo Harper Lee i ,,Ubiti pticu rugalicu“ (Pulitzerova nagrada) – sa pričom o nepravdi, siromaštvu, rasnoj diskriminaciji itd., ali iz perspektive jedne devojčice. I ova se knjiga ne ispušta.  U smislu učenja o neophodnom razumevanju između mladih i odraslih, da pomenemo ,,Ne brinite za sutra“ Gradimira Stojkovića i učenje o  sreći i nesreći, radosti i nevoljama, svemu što podjednako čini život. Ne treba zaobići  Momu Kapora i ,,Beleške jedne Ane“, duhovitu, urbanu životnu priču iz sveta tinejdžerke, ispričanu prepoznatljivim beogradskim žargonom. Za ljubitelje avanture, tu su knjige najpoznatijeg pisca za mlade John Green-a: ,,U traganju za Aljaskom“- o tipičnim tinejdžerima i njihovim problemima, putovanjima i misterijama, kao i ,,Gradovi na papiru“ – na osnovu koje je snimljen film. Uopšte, ekranizacije mnogih dela mogu privući pažnju mladih i dovesti ih do knjige.

      Preporuke su nabacane, kao mali deo postojećeg, sa željom i potrebom da se približi knjiga mladima. Sigurno je da se svako u nečemu može pronaći i vremenom shvatiti da čitanjem postaje bolji čovek.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.