“DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK” – Roditelji, čitajte knjige deci!

        Svi se dobro sećamo kampanje televizije „Sos kanal“ pod nazivom „Droga je smrt, bavite se sportom“. Slobodno se može reći da je pomenuta kampanja, koja je trajala godinama, bila jedna od najbolje smišljenih i najplodonosnijih kampanja na prostorima naše zemlje pa i šire, ikada. Cilj kampanje je bio dvojak. Prvo, podizanje svesti mladih o štetnosti mnogobrojnih droga, a drugo, opet podizanje njihove svesti o važnosti vođenja zdravog načina života, bavljenjem sportom.

Sličan cilj ima i projekat pod nazivom „DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK“. Kroz seriju tekstova vezanih za ovu temu, pokušaćemo da utičemo na mlade generacije da shvate da su droge, odnosno konzumiranje istih, nešto što ih sigurno odvlači na „put bez povratka“, a čija je „zadnja stanica“, u velikom broju slučajeva, SMRT. Kao najbolja protivteža navedenom su, svakako čitanje knjiga i sport. Konzumiranjem ove dve aktivnosti, mladi, na najbolji mogući način utiču na poboljšanje kvaliteta svog života, kako psihičkog, tako i fizičkog. U tekstovima koji slede, upoznaćemo mlade sa vrstama droga koje im „prete na svakom koraku“, upoznaćemo ih i pokušati da im „probudimo“ ljubav prema knjigama najrazličitijih žanrova, kao i da ih upoznamo sa što većim brojem sportova, čijim će se, rekreativnim ili profesionalnim, bavljenjem formirati u psiho – fizički zdrave osobe i dobre ljude.

Onima koji čitaju, knjige menjaju život. Oplemenjuju im dušu, razvijaju duh, uvode ih u carstvo lepote. Menjaju im percepciju sveta, utiču na formiranje pozitivnog stava prema sebi i celom svetu, svesti o davanju u životu – onog što je dobro. Omogućuju jasno i široko razumevanje, veru u ljude i u život, iako je nepravedan. Utiču na ono najvažnije – razvoj duha i dobrote.

        Iskustvo je pokazalo da slabi ili loši čitaoci nemaju razvijenu samosvest, ni nivo samopouzdanja kakav imaju bolji čitaoci, oni koji čitaju svesno, sa pažnjom i zadovoljstvom. Obaveza je roditelja da detetu čita priče protkane snovima i maštom, da mu usađuje lepe i dobre misli, i to od najranijeg detinjstva. Čitajući mu obavezne bajke o svetu koji ne postoji, on mu pruža nov osećaj stvarnog sveta, nove slike, novu percepciju, spoznaju osnovnih vrednosti: ljubav, dobrota, saosećanje, dobro i zlo, hrabrost i kukavičluk…Kasnije, dete samo počinje da čita, dobijajući smernice,  tako treba da bude.  Recimo, za početak – Walt Disney, prelepo ilustrovane knjige za najmlađe (Pepeljuga, Robin Hud, Zlatokosa, Alisa u zemlji čuda, U potrazi za Nemom, itd.), zatim priče iz prirode, kao što je čarobna ,,Knjiga o džungli“, priča o dečaku koga je odgajio čopor vukova i koju su deca odgledala i na filmu. Nezaobilazna je ,,Antologija srpske priče za decu“ – antologija najpoznatijih srpskih pisaca za decu (Branko Ćopić, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, itd), sa bajkama, basnama i pripovetkama od najstarijih vremena do danas. Odrasta se uz pesme Ljubivoja Ršumovića, ili bi tako trebalo da bude. Tu je i obavezna zbirka pesama: ,,Ala je lep ovaj svet“ Jovana Jovanovića Zmaja. Tu su i obavezne basne i pouke, koje svaka od njih nosi: kroz avanture životinja, uči se o pravim, istinskim vrednostima u životu. Treba spomenuti više decenija poznatu i popularnu ,,Olovku koja piše srcem“, koja sublimira razna objašnjenja dece o svakodnevnim pojmovima iz života, a koja večito izazivaju i smeh i oduševljenje. Svako dete obavezno treba da pročita kultni ,,Poletarac“(čuveni časopis veličanstvenog Duška Radovića), objedinjen u, sada antikvitetnu knjigu, podeljenu u četiri knjige, po godišnjim dobima.  Svako dete treba da pročita duhovitu knjigu: (s pravom omiljeni žanr) ,,Otkačena škola“ domaćih autora, zbirku dobrih i duhovitih aforizama. Svako dete treba obavezno da pročita čuvenu novelu francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija ,,Mali princ“, jednu od najprodavanijih knjiga na svetu i najčarobniju knjigu za male i velike (od 7 do 77), koja je poput bajke, ali samo tako izgleda. Svako dete obavezno treba da doživi taj utopijski svet iz priče o dečaku i potrazi za odanošću i ljubavi, u stvari o stvarnom svetu, o stvarnom čoveku, njegovim zabludama i iskušenjima, o grehu i nevinosti, o istinskim životnim vrednostima. Ova izuzetno topla, dirljiva, poetična priča se nikako ne propušta. I više od toga, poželjno je pročitati je više puta tokom vremena. I naučiti kako ceniti vreme i ljude koje imamo u životu.  

 Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.