“DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK” – Penjanje stepenicama

Svi se dobro sećamo kampanje televizije „Sos kanal“ pod nazivom „Droga je smrt, bavite se sportom“. Slobodno se može reći da je pomenuta kampanja, koja je trajala godinama, bila jedna od najbolje smišljenih i najplodonosnijih kampanja na prostorima naše zemlje pa i šire, ikada. Cilj kampanje je bio dvojak. Prvo, podizanje svesti mladih o štetnosti mnogobrojnih droga, a drugo, opet podizanje njihove svesti o važnosti vođenja zdravog načina života, bavljenjem sportom.

Sličan cilj ima i projekat pod nazivom „DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK“. Kroz seriju tekstova vezanih za ovu temu, pokušaćemo da utičemo na mlade generacije da shvate da su droge, odnosno konzumiranje istih, nešto što ih sigurno odvlači na „put bez povratka“, a čija je „zadnja stanica“, u velikom broju slučajeva, SMRT. Kao najbolja protivteža navedenom su, svakako čitanje knjiga i sport. Konzumiranjem ove dve aktivnosti, mladi, na najbolji mogući način utiču na poboljšanje kvaliteta svog života, kako psihičkog, tako i fizičkog. U tekstovima koji slede, upoznaćemo mlade sa vrstama droga koje im „prete na svakom koraku“, upoznaćemo ih i pokušati da im „probudimo“ ljubav prema knjigama najrazličitijih žanrova, kao i da ih upoznamo sa što većim brojem sportova, čijim će se, rekreativnim ili profesionalnim, bavljenjem formirati u psiho – fizički zdrave osobe i dobre ljude.

S obzirom da, trenutno, živimo u vremenu pandemije virusa Covid – 19 i da svaki eventualni fizički kontakt sa drugim osobama, uz nepoštovanje osnovnih mera prevencije, može biti koban po naše zdravlje, moramo voditi računa i o izboru fizičke aktivnosti kojom ćemo se baviti. Lekari i ostali stručnjaci preporučuju individualne treninge uz izbegavanje kolektivnih prostorija, u kojima se isti često obavljaju. Jedna od idealnih fizičkih aktivnosti u takvim uslovima je penjanje uz i silaženje niz stepenice. Za ovu aktivnost nam nije potrebna posebna odeća i obuća, a može se upražnjavati i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, pa nam ni vremenske prilike ne mogu biti prepreka.

Benefiti po naše zdravlje, koje nam donosi penjanje stepenicama su brojni. Kada hodamo stepenicama aktiviramo skoro sve mišićne grupe u telu pa, na taj način, jačamo lokomotorni sistem. Pored toga, ovom aktivnošću preventivno utičemo i na pojavu kardiovaskularnih bolesti. U isto vreme širimo i kapacitet pluća čime ih osnažujemo i utičemo na bolje zdravlje svih respiratornih organa. I moždane ćelije osećaju blagodeti penjanja stepenicama jer udišemo znatno veću količinu kiseonika, nego prilikom standardnog kretanja, čime se one „hrane“ i na taj način bolje funkcionišu. Kako je za zdravlje koštanog sistema (kičmenog stuba, kolena, kuka, skočnih zglobova…), a kako bi isti nosio celu težinu tela, neophodno da on, što više, bude u pokretu, penjanje uz stepenice je idealno jer, naizmeničnim pokretima nogu, kontinuiranim prebacivanjem težine tela se jedne njegove polovine na drugu, ravnomerno doprinosimo njegovom razvoju i potrebnoj kondiciji. Čak i osobe sa otežanim kretanjem mogu upražnjavati ovu vrstu treninga jer se, prilikom penjanja i silaženja, mogu pridržavati i pomagati rukohvatom. Optimalna doza penjanja uz stepenice je, po mišljenju lekara, kondicionih trenera i drugih stručnjaka, oko 100 stepenika u toku jednog dana. S obzirom da 100 stepenika može biti i malo i mnogo, mi vam savetujemo da, umesto egzaktnog broja, primenite taktiku „pokvarenog lifta“. To praktično znači da koristite stepenice u objektu (zgradi) u kome živite kada god izlazite ili ulazite u njega. To je, za početak, više nego dovoljno!

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.