“DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK” – Aerobni i kardio treninzi, plivanje

Svi se dobro sećamo kampanje televizije „Sos kanal“ pod nazivom „Droga je smrt, bavite se sportom“. Slobodno se može reći da je pomenuta kampanja, koja je trajala godinama, bila jedna od najbolje smišljenih i najplodonosnijih kampanja na prostorima naše zemlje pa i šire, ikada. Cilj kampanje je bio dvojak. Prvo, podizanje svesti mladih o štetnosti mnogobrojnih droga, a drugo, opet podizanje njihove svesti o važnosti vođenja zdravog načina života, bavljenjem sportom.

Sličan cilj ima i projekat pod nazivom „DROGA NIKAD, KNJIGA I SPORT ZAUVEK“. Kroz seriju tekstova vezanih za ovu temu, pokušaćemo da utičemo na mlade generacije da shvate da su droge, odnosno konzumiranje istih, nešto što ih sigurno odvlači na „put bez povratka“, a čija je „zadnja stanica“, u velikom broju slučajeva, SMRT. Kao najbolja protivteža navedenom su, svakako čitanje knjiga i sport. Konzumiranjem ove dve aktivnosti, mladi, na najbolji mogući način utiču na poboljšanje kvaliteta svog života, kako psihičkog, tako i fizičkog. U tekstovima koji slede, upoznaćemo mlade sa vrstama droga koje im „prete na svakom koraku“, upoznaćemo ih i pokušati da im „probudimo“ ljubav prema knjigama najrazličitijih žanrova, kao i da ih upoznamo sa što većim brojem sportova, čijim će se, rekreativnim ili profesionalnim, bavljenjem formirati u psiho – fizički zdrave osobe i dobre ljude.

Deca i omladina, koja se bave sportom moraju voditi računa prilikom postizanja adekvatne fizičke spreme, čiji je nedostatak uzrokovan dugotrajnim karantinom, a izazvan virusom Covid – 19. Najbolji i najzdraviji način za ponovni ulzak u formu je treniranje u kućnim uslovima, bez preteranog forsiranja. Bilo bi dobro da se, izabrani program vežbi, upražnjava svakodnevno.

Vežbe koje treba da preovladavaju tokom treninga su one aerobnog karaktera. One, u isto vreme, utiču na opuštanje ali i postepeno zatezanje mišića, kako bi isti, kasnije, bili sposobni za ozbiljnije napore.

Uobičajeni rekviziti koji se koriste prilikom treninga (bućice, strunjača…) mogu adekvatno biti zamenjeni predmetima, kojima obiluje svako domaćinstvo (flašice sa vodom, ćebad, stolice…). Čak i bez ovih rekvizita, trening može biti, i te kako, svrsishodan i uspešan.

Jedan od najboljih načina da deca i omladina postignu željenu kondiciju predstavlja preskakanje vijače ili vrtenje hulahopa. Bez obzira na vrstu izabranog kardio treninga, poželjno je da isti traje trideset minuta, uz kratke predahe. Nije isključeno hodanje uz i niz stepenice, bilo da stanujete u zgradi ili kući.

Zaključna preporuka je da deca i omladina, prilikom duže apstinencije od fizičke aktivnosti, u početnim treninzima, svu svoju pažnju usmere na vraćanje kondicije, što se, prvenstveno, postiže aerobnim i kardio treninzima.

Verovatno smo svi čuli i znamo da je rekreativno bavljenje plivanjem izuzetno zdravo. Navešćemo nekoliko benefita zbog čega je to tačno.

Plivanje pomaže u procesu mršavljenja. Tokom sat vremena plivanja istroši se oko 500 kalorija. Ono, takođe, aktivira i jača gotovo svaki mišić u telu, tako da doprinosi jačanju kompletne muskulature koja, kao takva, drži kičmeni stub u pravilnom položaju, istovremeno jačajući koštano tkivo. Premda se ova aktivnost upražnjava u vodi, opasnost od povreda gotovo da ne postoji. Razvijajući kapacitet pluća, plivanje utiče da ista ostanu zdrava i ne oboljevaju od astme i drugih bolesti respiratornih organa. Istraživanja su pokazala da ova aktivnost, kao aerobna vrsta treninga, doprinosi smanjenju šećera u krvi, što sprečava pojavu dijabetesa, posebno onog Tipa 2. Za trudnice plivanje predstavlja pravu blagodet, kako za majku tako i za dete. Ne naprežući se preterano, trudnica plivajući osigurava najoptimalniji protok krvi u matericu. S obzirom da nas plivanje, po prirodi stvari, povezuje sa prirodom, ono deluje umirujuće na našu psihu, oslobađajući mozak viška informacija sporednog sadržaja. Iz ovog razloga, mnogi treneri i stručnjaci, plivanje nazivaju „vodena meditacija“.

Poruka za kraj: PLIVAJTE ŠTO ĆEŠĆE MOŽETE, BILO U BAZENU, MORU, RECI ILI JEZERU, I BIĆETE ZDRAVI ALI I RASPOLOŽENI!

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.