DRUGI MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR DUŠAN LJ. TRIFUNOVIĆ

(10.12.2023) – Narednog vikenda u Beogradu (15-17. decembra 2023. godine) biće organizovan 2. Memorijalni šahovski festival “Dušan Lj. Trifunović 2023”, jedna od najmlađih šahovskih manifestacija u srpskom šahu koja je po prvi put organizovana prošle godine, a u znak sećanja na advokata i šahistu, Dušana Lj. Trifunovića.

Dušan Lj. Trifunović je nakon uspešno završenih studija, ceo radni vek proveo u advokaturi kao veoma cenjen i uspešan advokat, a svoju ljubav prema šahu je gajio od studentskih dana. Nakon odlaska u penziju, šah preuzima primat i Trifunović učestvuje na mnogim turnirima u inostranstvu, a posebno su mu bila zanimljiva prvenstva Evrope i sveta za veterane koja nije propuštao.

U okviru prošlogodišnjeg festivala su i obnovljeni šahovski mečevi advokata i sudija, tradicija započeta davne 1974, a prekinuta 2010. godine. Mečevi Sudija i Advokata predstavljaju jedinstvenu tradiciju u Evropi (verovatno i u svetu). Do sada je odigrano 39 mečeva!

Ove godine organizatori su obezbedili još jedno prijatno iznenađenje za sve ljubitelje šaha, a prvenstveno za sudije, advokate i studente Pravnog fakulteta. Jedan od vodećih svetskih velemajstora Rihard Raport odigraće simultanku sa studentima i profesorima Pravnog fukulteta, kao i sudijama i advokatima (Pravni fakultet, petak, 15.12.2023. u 18 sati).

Drugi deo Festivala je rezervisan za Memorijalni vikend turnir za veterane “Dušan Lj. Trifunović 2023” (Stari DIF, 16-17.12.2023. od 17 sati). Prošlogodišnji pobednik je velemajstor Branko Damljanović.

Oba događaja predstavljaju prijatno iznenađenje kako za najstarije šahiste i ostale ljubitelje drevne igre, tako i za predstavnike advokatske branše. Razumljivo je onda i zašto vlada veliko interesovanje za učešće i promociju Festivala, čiji je pokrovitelj Humanitarna organizacija “Hrast”, a organizator “Chess Embassy”.

FOTO – NEBOJŠA BARALIĆ