Drulović veruje u Piksija

Nekadašnji repreprezentativac fudbalske reprezentacije Jugoslavije i fudbaler brojnih portugalskih klubova, Ljubinko Drulović, u intervjuu za “Blic” iznosi svoje generalno mišljenje o igri naše reprezentacije, sa posebnim osvrtom na predstojeći duel sa reprezentacijom Portugala.

Portugal?

” Portugal kao reprezentacija ima jedan kontinuitet, u poslednjih sedam godina, koliko Santoš vodi reprezentaciju. Oni su ekipa koja ima svoju bazu, vrhunske igrače i moramo očekivati ozbiljnu ekipu koja će pokušati da kontroliše utakmicu. Portugalci su po mom mišljenju favoriti u našoj grupi, oni su prvaci Evrope, jedna od boljih reprezentacija. Veliki igrači, koji igraju u velikim klubovima i opet na velikim utakmicama. Navikli su na pritisak, na veliku odgovornost i to je njihova prednost u odnosu na nas, iako i mi imamo veoma dobre igrače, koji će biti sigurno motivisani da pobede Portugal. Video sam da su oba selektora razmišljala i ovom meču u svojim prvim kolima. Mišljenja sam da ekipa koja sutra pobedi mnogo toga rešava u daljem toku kvalifikacija.”

Pobeda na startu kvalifikacija?

” To je možda i najvažnija pobeda za naš tim. Neverovatno je koliko će im to značiti na svim poljima, igrali smo veoma dobro, napadači su pogađali. Videlo se da Mitrović i Vlahović mogu i zajedno da igraju, Tadić ih „hrani“ loptama, upisao je tri asistencije i taj tandem izuzetno funkcioniše. Primili smo pomalo i nesrećno taj drugi gol, ali kažem, najvažnija je bila pobeda i da se startuje dobro, jer je bitno da bodovno dobro prođemo, kako bi tamo u septembru igrali malo rasterećenije, iako će i tada biti neizvesno. Tako će biti i protiv Portugala, važno je, ako ne možemo da pobedimo, da ne izgubimo meč kako bi ostali u igri za prvom mesto, iako su oni sigurno favoriti u grupi, biće teško, ali treba verovati u trijumf.”

Novi selektor?

” Očekujem da će on uspeti u svojoj nameri da vrati kult reprezentacije. Piksi je i kao igrač bio maestralan, ali je imao tu harizmu koja ga je razlikovala od drugih. On je i vodio Fudbalski savez jedno vreme, bio je i predsednik Crvene zvezde, tako da poznaje „iznutra“ kako stvari stoje. Verujem da će doneti i da je već doneo dobre promene u našem nacionalnom timu koje će promeniti srpski fudbal. To je izuzetno pozitivno i ja sam rekao da je Piksi u ovom trenutku sigurno najbolje rešenje na mestu selektora. Uveren sam da će on napraviti promene koje će doneti samo boljitak našeg fudbala, ali će se njegov rad ipak videti u nekom narednom periodu, jer je imao malo vremena da sve dovede na svom mestu. Očekujem da već na sledećem okupljanju igrači usvoje sve njegove ideje. Jer je svakako potrebno vreme, ali na polju motivacije mislim da ih je već sada dovoljno unapredio. Videlo se to protiv Irske, uspeli smo da preokrenemo meč, igrači su maksimalno spremni i motivisani i to može mnogo da im pomogne. Protiv Portugala će to biti možda od ključnih faktora za pobedu, jer i njima kao i nama ova utakmica „pravi“ put ka daljem toku kvalifikacija. Verujem da ćemo uspeti da anuliramo njihove vrline, i da ćemo uspeti da ih ugrozimo i na kraju pobedimo. Detalji će svakako odlučivati, naši momci će imati na drugoj strani vrhunske igrače i samo hladne glave možemo dobiti ono što je potrebno.”

Naši aduti?

” Sigurno je da je to Tadić, koji kao kapiten i najkreativniji igrač tima pravi veliku razliku. On njega se uvek naravno mnogo očekuje, to se videlo i u prvom meču protiv Irske, tri asistencije za tri gola, nije mala stvar i to ne može svako. On i Mitrović su odličan tandem i ubeđen sam da će oni i početi utakmicu. Aleksandar je jedan od predvodnika ove grupe momaka, pokazao je onim spektakularnim golom da ima veliki kvalitet, i mislim da je jedan od lidera ove reprezentacije. Neko ko je rođeni pobednik, to što on radi u našem nacionalnom timu je za svaku pohvalu. Još jednom je pokazao da je sjajan napadač, može da postigne gol sa svake pozicije, ima fenomenalnu igru leđima.”