DVA BONUS IGRAČA U SUPERLIGI OD 20.JULA 2024?

(6.7.2024) – Fudbalski savez Srbije će, kako je navodno najavljeno, promeniti pravilo o bonus igračima već u narednoj sezoni, pa će umesto jednog klubovi u startnih 11 morati da imaju dvojicu fudbalera mlađih od 23 godina.

Crno-beli su se oglasili kako nemaju problem sa navedenim pravilom, ali da se ova vrsta promena ne donosi neposredno pred početak nove sezone.

Fudbalski klub Partizan se juče ponovo obratio FSS i upozorio da se Propozicije takmičenja za fudbalsku sezonu 2024/25. ne mogu menjati samo 10 dana pred start šampionata.

Predlog određenog broja klubova za izmenu Propozicija takmičenja koji se odnosi na uvećanje broja tzv.”bonus igrača” upućen je prekasno i o tom predlogu klubovi i FSS bi trebalo da raspravljaju i donesu odluku u budućnosti. FK Partizan nije protiv navedenog predloga, ali tražimo da eventualna izmena stupi na snagu za narednu takmičarsku sezonu 2025/26.

Odredbe čl .160 stav 4 Zakona o sportu su jasne – propozicije takmičenja u nadležnosti nacionalnog granskog sportskog saveza, utvrđuju se najkasnije 40 dana pre početka takmičenja i ne mogu se menjati u toku takmičarske sezone na koju se odnose.

Juče smo zvaničnim dopisom upozorili predsednika FSS Dragana Džajića da povede računa o donošenju propisa i prestane sa flagrantnim kršenjem Zakona o sportu.

FK Partizan zahteva da Propozicije takmičenja ostanu iste kao i prethodne sezone, naročito kada se radi o značajnoj promeni, u kom slučaju propisi FIFA nalažu da se klubovima ostavi period određenog vremena za prilagođavanje izmenama, te stoga zahtevamo da eventualna promena Propozicija stupi na snagu za godinu dana. Svaka drugačija odluka bila bi na štetu klubova – navodi Partizan.

FOTO – MARTINOVIĆ