MLADE ODBOJKAŠICE SRBIJE U FINALU EVROPSKOG PRVENSTVA

(6.7.2024) – Mlađe seniorke Srbije (do 22 godine, igračice rođene 2003. i mlađe), plasirale su se u finale II EP 2024. koje se održava u Italiji! Izabranice Marijane Boričić su u Lećeu savladale Tursku sa 3:2, po setovima 25:20, 25:23, 20:25, 17:25 i 15:10, posle 116 minuta igre.

Obe ekipe bile su maksimalno koncentrisane na startu ovog meča, što je uticalo i na to da rezultat bude izjednačen. Prvo uzbuđenje viđeno je pri rezultatu 8:7, u korist Srbije, kada je Turska serijom od 5:1, napravila lepu rezultatsku zalihu. Ipak, nije to demoralisalo izabranice Marijane Boričić, koje su ubrzo uspele da vrate u prvi set, najviše zahvaljući uspešnim servisima i efektnim blokovima. Tako je Srbija u završnici stigla do četiri meč lopte, a uskoro i do vođstva od 1:0 – 25:20.

Turska je na otvaranju drugog perioda igra zaigrala nešto agresivnije, pa je i povela sa 8:3. Nije to za mlađe seniorke Srbije predstavljalo ni najmanju prepreku, pošto su serijom od 5:0, za koju su najzaslužniji bili odlični servisi Ksenije Tomić, poravnale rezultat. Od tog momenta Srbija je bila staložena i čekala je svoju šansu za vođstvo, a dočekala ju je pri rezultatu 15:13 za Tursku. Usledeo je tada novi nalet ekipe Marijane Boričić, koja je sa šest vezanih poena došla na korak od osvajanja i drugog seta (19:15). Naravno, Turska se nije predavala do samog kraja, ali je Srbija bila dovoljno smirena i sa 25:23, povela je sa velikih 2:0.

Turska je u trećem i četvrtom setu uspela da nadoknadi rezultatski minus i vrati se u utakmicu. Tokom većeg dela oba seta su Turkinje bile koncentrisanije pa su na kraju uspele da izbore peti set.

A tamo je vođena istinska borba. Bila je Srbija sigurna u sebe i ni u jednom trenutku nije dozvolila da je loš period poremeti. Nakon uvodnog vođstva od 4:1, izabranice Marijane Boričić su povele sa 9:6. Turska se u tim trenucima nije predala, pošto je uskoro uspela da poravna rezultat na 10:10. Međutim, još jednom je Srbija pronašla svoju igru, u potpunosti je zaustavila sve napade rivala i na kraju je sa 15:10 izborila plasman u finale!

Mlađe seniorke Srbije večeras od 21.00 čas, u velikom finalu igraju protiv Italije koja je u drugom polufinalu pobedila Poljsku 3:1.

FOTO – OSS