EVROPSKO ZLATO I OLIMPIJSKA VIZA ZA DAMIRA MIKECA

(10.3.2023) – Damir Mikec je osvojio titulu šampiona Evrope vazdušnim pištoljem četvrtog dana prvenstva Starog kontinenta u Talinu. Osvajanjem zlata Mikec je izborio i olimpijsku kvotu za Igre u Parizu.

Sem Mikeca, u finale se danas plasirala i Zorana Arunović, koja je ranije osvojila olimpijsku vizu. Zorana je u takmičenju dama pištoljem osvojila osmo mesto.

Damir Mikec je do zlata došao posle velikog preokreta u duelu za prvo mesto pošto je u finale ušao sa sedme pozicije u vrlo izjednačenim kvalifikacijama. Drugoplasirani Maldini je bio samo za krug precizniji.

U finalu je naš reprezentativac od početka bio u borbi za prva tri mesta. Većim delom finala nekoliko strelaca je bilo u izjednačenoj trci za prvo mesto. Posle 15.serije, prvo mesto delili su Italijan Mona i Azerbejdžanac Lunev, a Mikec je na trećem mestu zaostajao samo za minimalni jedan deseti deo kruga. U narednih pet hitaca, Mikec je blistao i izbio na prvo mesto sa solidnom prednošću. Čelnu poziciju zadržao je do kraja i kao prvi prošao u meč za zlato sa drugoplasiranim Lunevom. Bronza je pripala Moni.

I Mikec i Lunev su izborili olimpijske kvote (u Talinu se u svakoj pojedinačnoj disciplini dve olimpijske ulaznice).

Dimitrije Grgić je zauzeo 18, a Duško Petrov 31.mesto.

Uz osmu Zoranu Arunović, od srpskih takmičarki učestvovale su Brankica Zarić, koja je zauzela 20.mesto, i debitantkinja u seniorskom timu Jovana Todorović, koja se plasirana na 42.poziciju.

U takmičenju mešoviih parova puškom, tim Srbija 1 (Teodora Vukojević/Lazar Kovačević) je zauzeo 17, a miks Andrea Arsović/Milutin Stefanović 34. mesto.

FOTO – STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE