“FABRIKA ZDRAVLJA” – Aromaterapija u službi zdravlja

Kao što smo u inicijalnom tekstu na ovu temu i najavili, nastavljamo seriju tekstova čiji je autor gospođa Blaženka Vajdić, iskusni i predani aromaterapeut. Gospođa Vajdić, u današnjem tekstu, sa nama deli svoja nemerljiva znanja i iskustva o primeni aromaterapije u zdravstvene svrhe.

Od početka civilizacije biljke imaju veliku funkciju u svrhi zdravlja i veliku ulogu za liječenje raznih oboljenja i produžavanje životnog vijeka čovjeka. Stare civilizacije kao što su Egipćani, Grci i Rimljani su koristile biljke za aromatične kupke i masaže, neke biljke su koristili protiv širenja virusa i bakterija, a u istočnim civilizacijama se primjena biljaka vezala uz akupunkturu.
Moderna aromaterapija je nastala 1928. godine u Francuskoj kada je kemičar Gattefosse otkrio ljekovitost eteričnog ulja lavande, „uronivši“ u njega kemikalijama opečene ruke, koje su potom zarasle brže i bezbolnije nego inače. To ga je potaknulo na daljnje istraživanje i nastanak aromaterapije kao pojma.

Danas razlikujemo dva modela aromaterapije, to su engleski i francuski model aromaterapije. Engleski model aromaterpije podrazumijeva samo dvije metode korištenja, a to su dermalna primjena (masaže, kupke, aromakozmetika i lokalno utrljavanje aromaterapijskih pripravaka), te inhalacija (aromalampa, difuzer, suha i parna inhalacija). Francuski model aromaterpije je model u kojem je aromaterapija integrirana u medicinu, kojom se bavi isključivo medicinsko osoblje. Taj model osim dermalne primjene i inhalacije, uključuje i primjenu eteričnih ulja oralno, vaginalno i rektalno.

Kod nas je za sad dozvoljen samo Engleski model aromaterapije, pa ću se u daljnjem tekstu osvrnuti na takav način korištenja eteričnih ulja u svrhu liječenja i očuvanja zdravlja.

Aromatrapijom možemo tretirati slijedeće zdravstvene probleme prema organskim sustavima: Dišni sustav, Mišićno koštani sustav, Živčani sustav, Probavni sustav, Hormonski sustav, Krvožilni sustav i Mokračni sustav.

Eterična ulja u svrhu zdravlja možemo koristiti za liječenje i očuvanje zdravlja dišnih puteva suhom i parnom inhalacijom. Tretirati možemo kod bolesti dišnog sustava: upalu pluća i njene posljedice, sinitis, alergijski rinitis, astmu, sinusitis i kašalj.

Suha inhalacija je inhalacija eteričnih ulja u prostoru korištenjem aromalampe ili difuzera, na način da u za to predviđenu posudu napunjenu vodom dodamo kapi eteričnog ulja, a ovisno o tome koji problem želimo tretirati.

Parna inhalacija je način inhalacije kada u posudu (lavor) s vrućom vodom dodamo kap ili dvije određenog eteričnog ulja i udišemo nekoliko sekundi, budući da su eterična ulja lakohlapljiva, nakon nekoliko minuta dodajemo još po kap eteričnog ulja. Eterična ulja koja se najčešće koriste za probleme s dišnim organima su: čajevac, eukaliptus radiata (razlikujemo eukaliptus globulus i eukaliptus radiata), limun, kajeput (odličan za liječenje dječjih dišnih bolesti), ravensara (jedno od najmoćnijih antivirusnih eteričnih ulja) i dr.
Osim inhaliranjem eteričnih ulja, dišne organe možemo tretirati i lokalnim utrljavanjem eteričnih ulja na područje gornjih i donjih dišnih organa. U tom slučaju eterična ulja koristimo u kombinaciji sa baznim uljima jer se eterična ulja ne smiju nanositi direktno na kožu. Preporučena bazna biljna ulja za tu svrhu su ulje suncokreta, bademovo ulje i druga brzoupijajuća biljna ulja.

U mišićno koštanom sustavu aromaterapeutski tretiramo: mišićne spazme, bolove u mišićima, umor, artrozu, artritis, giht i osteoporozu.
Probleme mišićno koštanog sustava tretiramo kupkama, masažom, lokalnim utrljavanjem aromaterapeutskog pripravka, kompresama i kombinacijom svega navedenog, ovisno o preporuci aromaterapeuta. Eterična ulja koja se najčešće koriste za navedene tegobe su:  lovor, zimzelen, lavanda, paprena metvica, ružmarin kt.1,8 cineol, ružmarin kamfor, bijeli bor, muškatna kadulja. Preporučena bazna biljna ulja su kantarion, badem, ljenjak, makadamija i marelica.

Probavni sustav i problemi vezani uz njega, koje možemo tretirati aromaterapeutski su: gastritis, zatvor, iritabilni kolon, nadutost, hemoroidi, poticanje apetita, smanjenje apetita, hepatitis, povišen kolesterol, afte, gingivitis i paradentoza. Ove probleme obavezno kombinirati s fitoterapijskim pripravcima (npr.prah đumbira, lanene sjemenke i dr.)  i uz konzultaciju  liječnika. Problemi se tretiraju lokalnim utrljavanjem aromaterapeutskog pripravka.
Eterična ulja koja se najčečše koriste su: slatka naranča, mažuran, đumbir, bosiljak, rimska kamilica, komorač, anis, korijander i limun. Biljna bazna ulja za navedene probleme su: maslinovo ulje, suncokretovo ulje, ulje noćurka, kantarion. Kod povišenog kolesterola preporuča se korištenje hladno prešanih biljnih ulja (biljna ulja se smiju uzimati oralnim putem)  – maslinovo ulje, noćurak, boražina. Za bolesti usne šupljine kao što su afte, paradentoza i gingivitis se preporuča grgljanje baznih biljnih ulja –  suncokreta i sezama,  po pet minuta dnevno.

Aromaterapija je moćna i u hormonskom sustavu kod balansiranja estrogena, progesterona, neredovitih menstruacija, menopauze, policističnih jajnika, endometrioze, reguliranja prolaktina, poremećenog rada štitnjače. Za tretiranje hormonalnih problema aromaterapeutskim pripravcima obavezno se obratiti aromaterapeutu, koji će svakom problemu pristupiti individualno i tako ga tretirati.

Krvožilni sustav i problemi za koje aromaterapija ima načine za ublažavanje i rješavanje su: proširene vene, upala vena, krhke kapilare, loša cirkulacija, hipotenzija, hipertenzija, slab protok limfe, upala limfnih čvorova i tahikardije.
Za ove probleme se uglavnom preporuča masaža i lokalno utrljavanje aromaterapeutskog pripravka, a eterična ulja koja se najčešće koriste su: čempres, pačuli, ružmarin kt. 1.8 cineol, rimska kamilica, cedar, lavanda. Biljna bazna ulja su kantarion, tamanu, suncokret, badem.

Mokraćni sustav tj. problemi koji se javljaju i tretiraju aromaterapeutski, podrazumijeva bakterijske infekcije mokraćnog mjehura – cistitis, dizuriju, polakisuriju, upale prostate, vaginitis i vulvitis, kojima uzrok može biti bakterijski ili gljivični. Metode za tretiranje tih problema su lokalno utrljavanje pripravka za koje se najčešće koriste eterična ulja čajevca, ravensare, ružmarin kt.1,8 cineol, timijan, palmarosa, čempres, a bazna biljna ulja su kantarion, suncokret i badem.

Sve navedene zdravstvene probleme koje je moguće rješavati i/ili ublažavati aromaterapeutskim pripravcima potrebno je tretirati individualno, uzeti u obzir cjelokupno zdravstveno stanje osobe, dob osobe i dr, te u skladu s tim izraditi pripravak koji odgovara točno toj osobi i točno tom problemu ili čak više njih istovremeno. U izradi aromaterapeutskih pripravaka su vrlo bitne količine odnosno koncentracije eteričnih ulja kako bi se postigao pravi efekt terapije i zbog toga je najbolje obratiti se aromaterapeutu, koji će problemu pristupiti profesionalno i izraditi pripravak individulanim pristupom osobi, te ju precizno savjetovati kako točno koristiti pripravak da bi rezultati bili što prije vidljivi odnosno problemi što brže bili otklonjeni.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.