“UTICAJ VIRUSA COVID – 19 NA DEČIJI I OMLADINSKI SPORT – “Sam se snađi – u kući sportski rekvizit pronađi”

Licencirani instruktori osmislili su vežbe kod kuće za decu srednjoškolskog uzrasta, koja se aktivno bave sportom, sa rekvizitima, koji su sastavni deo svakog doma.

Gradski sekretar Dragana Pešić Belojević, predsednik školskog sporta Beograda profesor Vesna Ćilerdžić i predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, složni su da su ovakvi projekti odlični u neobično vreme pandemije virusa Covid – 19, koja je zadesila i našu zemlju.

Projekat se sastoji iz tri faze, što podrazumeva izradu edukativnog filma, obilazak srednjih škola u svim opštinama Beograda, gde se radi edukacija a nakon toga sledi nagradni onlajn konkurs gde će učenici sami osmisliti koje su to vežbe prikladne u kućnim uslovima.

“Projekat je sam po sebi došao iz praktičnih razloga u trenutnom vremenu u kojem smo se našli, a analizom je utvđeno da deca srednjoškolskog uzrasta najviše ispaštaju u vremenu pandemije korona virusa, kada je u pitanju fizičko vežbanje. Cilj projekta je da deci na zabavan način predstavimo vežbanje kod kuće i motivišemo ih na pokret, koji je jako bitan za zdravlje i pravilno odrastanje”, istakla je profesor Vesna Ćilerdžić.

“Nevidljivi neprijatelj je poremetio dosta toga. Ipak, borimo se, smišljamo razne načine, kako deca ne bi bila neaktivna. Utisci klinaca na ovu akciju su veoma dobri. Učesnici će dobiti majice i lopte i imaćemo onlajn predavanja. Snimljeno je šest klipova, sa isključivom temom sporta, koji traju po 20 minuta i biće veoma korisni”, istakao je Željko Tanasković.  

Pomenuta akcija je najnovija akcija Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, koju sprovode Beogradska asocijacija za školski sport i Savez za školski sport Srbije. Ista je besplatnog karaktera za svu srednjoškolsku decu koja se aktivno bave sportom, a počela je u novembru mesecu i trajaće do kraja 2020. godine.

Projekat “Uticaj virusa Covid – 19 na dečiji i omladinski sport” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.